Варненски таксиджии: Искаме твърда цена на километър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:25 / 21.02.2010
1989
Така както има твърда цена на билета за градския транспорт, може да има и твърда цена за километър пробег с такси. Това предлагат варненските водачи, пише "Народно дело". Идеята е част от проекта за изменение на закона, който синдикалният водач Димчо Иванов е предал на депутати в София. Ако във Варна бъде въведен тарифа от 1 лев например, ще отпаднат помпите, които са най-големият бич за бранша, посочи Иванов. Според него такава е практиката в ЕС. Той даде за пример Мадрид, където такситата возят на 1,5 евро.

Транспортният министър не е уважил кръглата маса по проблемите на бранша, където са участвали няколко големи организации. Не е имало и представител на ведомството, който да защити готвените промени в законите. За сметка на това са присъствали представители на НАП и депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Браншът настоява контрола върху такситата да се прехвърли от ДАИ към общините. „Щом има общинска полиция и КАТ, защо хиляди хора трябва да ни контролират и накрая пак да има сива икономика. Изискванията, които са за да станеш таксиметров шофьор, са като за пилот" - посочи Иванов.

Шофьорите застават твърдо против предложението на транспортния министър 30% от глобите да остават в инспекторите от автомобилната администрация. За сметка на това част от санкциите може да отива към общината, която да регламентира цялата дейност.

Недоволство предизвиква и размерът на санкциите за шофьорите, които достигат до 15 хил. лева. Браншът е против изискванията за възраст на автомобилите. Шофьорите искат колите им да бъдат подложени предимно на контрол за качество и сигурност, обем на багажника, наличие на климатик, както е в Европа.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).