Варненски учени работят по екопроект в Израел и Палестина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:34 / 23.08.2011
955
Варненски учени от Института за екологична модернизация работят по екопроект в Израел и Палестина като единствени представители на ЕС, стана ясно вчера по време на пресконференция, отразяваща работата за първото полугодие на 2011-а. Проектът е под наслов "Укрепване на местните власти в Израел и Палестина за осъществяването на екологична модернизация", или накратко "Зелени градове".

Двама са варненците, които работят в рамките на заплануваните задачи. Людмил Икономов се явява ръководител на проекта, а Дончо Ангелов - старши консултант.
"Задачата, която сме подели, може да отнеме десетилетия. Трябва да се промени мисленето на хората, което не е лесен процес. Към момента например там боклукът се възприема като нещо, от което човек трябва да се отърве. В ЕС пък той е източник на енергия и нови суровини. Разликата в мисленето е основен проблем", коментира Икономов.

Проектът има за цел да пренесе добрите екологични практики от Европа към Израел и Палестина. В течение на времето трябва да се създадат условия и трайни навици за ограничаване на замърсяващите емисии и количествата генерирани отпадъци, да се изгради необходимата екологична инфраструктура за рециклиране, да се подобри състоянието на градската среда (въздух, води, шум, зелени системи), както и условията за депониране.

Икономов каза още, че в известни по целия свят градове като Назарет и Йерусалим положението е меко казано много лошо. Същото важи и за Западния бряг на река Йордан, където териториите са окупирани. Застрояването там е такова, че зелените системи, каквито основно ги познаваме в ЕС, не са приложими. За тези места ще се търси вертикално озеленяване, т.е. по покривите на сградите.

Партньори по проекта на варненския Институт за екологична модернизация са община Шефа'Амр, Общество Галилея и палестинската екологична мрежа ПЕНГОН.

Икономов отбеляза, че институтът има богат опит в подобни начинания. От създаването си през 2000 г. са изпълнени 18 проекта, голяма част от които в други страни - Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Грузия, Перу, Индия, Коста Рика и др. Настоящият проект "Зелени градове" се изпълнява по програма SIUDAD, като ЕС ще даде 80% от нужните средства.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).