Варненски ученици наблюдаваха ярка Нова, открита в съзвездието Делфин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 16.08.2013
635
Японският астроном Киочи Итагаки от Ямагата е открил избухнала звезда от тип Нова в нощта на 14 август. Той е наблюдавал избухналата звезда с 15 см телескоп - рефлектор и ссд камера. Звездата, при нейното откритие е била от 6,3-та звездна величина, на границата на видимите с невъоръжено око звезди. Тя може да бъде наблюдавана с малки телескопи и бинокуляри.

Нова звезда е колосален взрив на малко плътно и масивно бяло джудже, което изсмуква водороден газ от своя по-студен звезда-спътник. Звездата, която се превръща в Нова, става десетки хиляди пъти по-ярка, отколкото е била в началото. Увеличаването на яркостта става много бързо - за по-малко от един ден или дори за по-кратко време. След като звездата достигне максимума си, спадането на блясъка й никога не е толкова бързо, колкото нарастването.

Избухналата Нова звезда беше наблюдавана още в нощта на 14 август от групата варненски кръжочници с ръководител д-р Ева Божурова на лагер-школата за млади астрономи"Бели брези". Учениците бяха много въодушевени от видяното. Те ще презентират наблюденията си на Младежката конференция във Варна през м. Април 2014г. В следващите дни ще започне наблюдение на Новата и с кръжочниците от курсовете по астрономия, които са във Варна, от площадката на варненската обсерватория под ръководството на д-р Веселка Радева, ст.учител Иванка Гецова и Валентин Велков.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).