Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски ученици с "масур" за закуска, бира в междучасието и запой след часовете
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 13.11.2012Коментари (0)1553
© Народно дело
Само за шест месеца в клиниката по токсикология във Военноморска болница са приети 66 деца с остра интоксикация от алкохол или комбинация от питие и дрога. Като цяло 1/3 от постъпилите след запой са до 18 г. Още една трета са до 25 г., а останалите са над 25 г. Това коментира психологът в клиниката Тихомир Димитров, който е координатор по проект "Младежко движение - растеж и развитие без алкохол". Целта е да се изследват децата, попаднали в клиниката след препиване, и техните родители, както и да се анкетират ученици между 15 и 17 г. за отношението им към чашката и дрогата.

Оказва се, че днешните тийнейджъри не просто надигат шишето с водка с повод и без повод, а злоупотребите много често са комбинирани. Става дума най-вече за тройни зависимости - марихуана, алкохол и амфетамини; марихуана, алкохол и пико; или марихуана, алкохол, амфетамини и кока. Хапчетата са на по-заден план, а хероинът е към дъното на черната класацията, въпреки че и той се среща.
Над 60% от анкетираните 326 тийнейджъри от две варненски гимназии са опитвали марихуана, която е масово разпространена. От тях между 25 и 30% я употребяват системно (поне 2 - 3 пъти в седмицата), а около 14 процента пушат всеки ден. Лекарите в токсикологията изобщо не се изненадват, когато децата признават, че още сутринта в 6,30 ч., като се срещнат на спирката на път за училище, изпушват един "масур". Началото на веселбата се слага в ранни зори, което много лесно преминава в бира в междучасието и запой след часовете. Къде и как пият? Какъвто и отговор да си помислите, все ще е верен, казва психологът Димитров. В междучасието, в училищния двор, край школото, у дома, в Морската градина, на рожден ден, на парти и т.н. Поводи не са необходими.

Около 20 - 30 процента от анкетираните младежи пият често, като тук не става въпрос за зависимост към чашката. Преодолеят ли бариерата на честото пиене, се включва тревата и идва нов етап на злоупотреба. Започва една система - единия ден се напушват, на следващия се напиват, почиват ден, а след това комбинират. Така докато нещата с времето стават все по-сериозни. На парти бирата отстъпва пред водката, която се редува с линия амфети или пико и пак отначало.

Над 70 процента от възрастните толерират чашката

Над 70 процента от възрастните, които са в близкото обкръжение на децата, толерират чашката, а между 20 и 40 на сто от децата пият често. Всъщност основната причина подрастващите да пият е, че са видели този модел на поведение у дома. Те са наблюдавали, че майка или татко всяка вечер пие чаша вино, или още по-лошо - приемат поведението като норма и като влязат в пубертета, посягат към чашката. Защото смятат, че тя до нищо лошо няма да доведе, че няма да има последици.

Още по-лошо става положението, когато тийнейджърите са в семействата на 30-те процента родители, които не забраняват на децата си да надигат чашката. Тук става въпрос не само за онези възрастни, които си затварят очите, но и за тези, които лично зареждат масичката с алкохол у дома по повод купона, който техният тийнейджър е планирал. Бирата е задължителна, но компания може да й правят и няколко бутилки алкохол. Ето защо лекарите и психолозите са категорични, че вината децата да пият, а впоследствие и да се друсат, е на родителите.

"А алкохолът и цигарите са вратата към наркотиците. Ако си мислите, че когато едно дете, изпаднало в безпомощно състояние и доведено във Военноморска болница почти в кома, стряска родителите, лъжете се. Голяма част от родителите не знаят, че децата им пият. Те не просто не са наясно с това, а не знаят нито какви са проблемите, нито интересите на децата им. Нямат идея какво правят във и след училище, с кого се събират. Дори да установят, че хлапето у дома се терзае или опитва да избяга от проблемите си чрез чашката, малцина търсят помощта на специалист. Родителите често вярват, че това, което правят за децата си, е напълно достатъчно, че информацията, която им предоставят, е вярна. Когато се изправят пред злоупотребите на собственото си дете, много често са изненадани. Но и сякаш не желаят помощ" , коментира Тихомир Димитров. Статистката сочи, че само родителите на 20 от всички 66 деца, попаднали в клиниката след тежко пиянство, са се съгласили да получат безплатна консултация с психолог, който да им обясни какво се случва и да даде насоки за справяне с проблема.

Според тийнейджърите: Бирата е като водата

От анонимните анкети, които са попълнили 326 младежи, става ясно, че те нямат представа как влияе бирата. На въпрос какво количество бира може да доведе до промяна на поведението, над 45% са отговорили, че трябва да погълнат поне литър. Около 16 на сто смятат, че за да се замаят, им е необходима една бира, а едва 4,6% са посочили верния отговор - 300 мл.

Притеснително е, че 20 процента от запитаните смятат, че ежедневното пиене надали ще доведе до зависимост. Болшинството от анкетираните са наясно, че алкохолизмът води до сериозни последици като загуба на работа, дом, разпад на семейството, насилие или престъпление. Това обаче в никакъв случай не ги спира да пият и да се дрогират, коментира Димитров. А причините за това са най-разнообразни. След като са видели, че у дома пиенето не се счита за проблем, те надигат чашката, започвайки с нещо по-леко. Толерантността им към алкохола се развива и експериментите продължават. За някои деца започването е провокирано от проблем - любовно разочарование, неразбирателство, неуспех. По-склонни са интровертните тийнейджъри, по-чувствителните натури, артистичните деца и много често онези, които след училище нямат какво да правят. "Важно е децата да спортуват или да се запишат на извънучилищни занимания, които им носят удовлетворение", коментира Димитров.

Децата знаят, че в токсикологията церят тежък махмурлук

Тийнейджърите са напълно наясно, че ако по време на запой някой припадне и не могат да го събудят, трябва да отиде в токсикологията. Те не викат линейка. И директно, цялата група, довежда нещастника в клиниката, защото знаят, че това е мястото, където ще получат адекватна помощ. Няма разтакаване, няма страх. "Шокиращо е, че дори когато някой от техните приятели попадне в болница, те не се плашат, а продължават и занапред да си пият и да си употребяват наркотици", коментира психологът Тихомир Димитров. От 66-те деца в това състояние, приети в рамките само на половин година, 1/3 са смесили няколко вида алкохол с дрога, като тук вариантите също са в цялото си многообразие. Най-предпочитани са комбинациите водка с бира и дрога, като амфетамините или пикото се приемат с твърд алкохол. Масово родителите при изписването на децата си от болницата реагират неадекватно. "Сякаш нищо не се е случило или поне не е толкова страшно", коментира психологът.

Тихомир Димитров: Трябва да се срамуваме, че младежите пият

"Обществото трябва да се срамува от това, че децата пият", категоричен е психологът Тихомир Димитров. Според него не само сред подрастващите трябва да се провеждат обучения за последиците от алкохола, но сред обществото като цяло. Защото е недопустимо 77,4 процента от възрастното обкръжение на тийнейджърите да толерират пиенето и да имат проблем с чашката. "Трябва да се вмени на цялото общество отговорност спрямо децата", допълва още специалистът. На този етап той обаче е песимист. Защото макар зависимостите да са световен проблем, у нас нищо не се прави по въпроса - не се отделят средства, няма държавна политика. Дори напротив. Само наличието на метадонова програма е достатъчно красноречиво. Метадонът е зависимост, която убива човека малко по-бавно, но пак е зависимост.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: