Варненски университет с бронз от Републиканска студентска олимпиада по програмиране

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:28 / 14.05.2024
1278
Технически университет - Варна зае трето място на проведената на 11-ти май 2024 г. XXXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране, организирана тази година от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“. Университетът отново участва в надпреварата с три отбора:

Отбор TU-Varna _1: Дейвид Петров Кирчев, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии – капитан на отбора, Диян Радославов Димитров, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии, Лъчезар Йорданов Радушев, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии.

Отбор TU-Varna _2: Ясен Яворов Дамянов, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии – капитан на отбора, Ангел Видков Ризанов, II курс, спец. Киберсигурност, Александър Светославов Илиев, II курс, спец. Компютърни системи и технологии.

Отбор TU-Varna _3: Васил Маргаритов Ников, спец. Софтуерни и Интернет технологии – капитан на отбора, Кристиян Красимиров Кирилов, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии, Валентин Петров Петров, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии.

Ръководители на отборите бяха: доц. д-р инж. Нели Калчева, катедра Софтуерни и интернет технологии, доц. д-р инж. Венцислав Николов, катедра Компютърни системи и технологии, х. ас. инж. Ивелин Ковачев, фирма Smart – Soft.

След упорита борба отборът TU-Varna_1 се представи най-добре и класира университета на трето място в страната и отново на първо място сред техническите университети и всички варненски университети.

Пълното класиране по университети е следното:

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

ШУ "Епископ Константин Преславски“

Технически университет – Варна

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“

Икономически университет - Варна

Русенски университет "Ангел Кънчев“

Бургаски свободен университет

Университет "Проф. д-р Асен Златаров“

Технически университет – Габрово

Олимпиадата по програмиране в България започва да се провежда в началото на 80-те години като национална студентска олимпиада по програмиране, като до 1989 г. са проведени девет състезания, след което нейното провеждане се преустановява, главно поради проблеми свързани с промените в страната. След около десет години състезанието се възстановява с организирането на между университетски турнир по програмиране, който се провежда седем пъти и от 2005 г. приема наименованието "Републиканска студентска олимпиада по програмиране“.

Английското наименование на състезанието е Bulgarian Collegiate Programming Contest и основният му принцип е то да се провежда по правила, максимално близки до международното състезание International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery – ACM). Според регламента всеки отбор се състои от трима студенти, които имат на разположение един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи, които тази година бяха тринадесет. За решаване на задачите могат да бъдат използвани езиците за програмиране C++ или Java. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, като крайното класиране се съставя по университети, според мястото на най-добре класиралия се отбор на университет. Участие в олимпиадата имат право университети, които имат акредитация по професионални направления 4.6 – Информатика и компютърни науки и 5.3 – Комуникационна и компютърна техника. Според регистъра на висшите училища в Република България броят на възможните университети участници е над двадесет и пет, като девет от тях участваха тази година с общо двадесет и един отбора.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нарушават ли "Игри на волята" екологичното законодателство
Кметът на "Аспарухово" със становище за безводието
Нов пожар край Варна, изгоря къща
Младежи нахлуха в Община Варна
Варненци търсят нов изпълнител за събора "Аспарухово пее и танцув...
Картинката по родните плажове: Завишени цени на шезлонги и чадъри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).