Варненските фармацевти ще протестират символично

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 09.05.2011
628
Варненските фармацевти ще протестират символично. Това каза Рада Пехливанова председател на Районната фармацевтична колегия. Тя бе категорична, че затваряна на аптеките няма да има, като фармацевтите ще протестират с плакати, които ще залепят и лентички. Пехливанова добави, че на 27-и май варненската фармацевтична колегия ще проведе заседание, на което по всяка вероятност ще бъдат поканени техни колеги от Добрич и Шумен.

Фармацевтът добави, че варненски фармацевти няма да могат да отидат в София, за да подкрепят на място своите колеги, но успоредно с техните действия ще бъде връчена декларация на Областния управител на Варна, в която ще са написани исканията на варненските фармацевти. По мнение на Пехливанова аптеки във Варна няма как да бъдат затваряни, като единствено могат да се затворят тези, които са собственост на магистър-фармацевти, а тези които са собственост на големите вериги би било невъзможно да се затворят, заради протест.

По отношения на исканията на фармацевтите Рада Пехливанова заяви, че те са няколко на брой и не са толкова трудни за изпълнение. Основното искане е в аптеките да работят хора единствено с фармацевтично образование. Второто искане е фиксирани цени на лекарствени продукти, които се изписват по рецепти, което е практика в цяла Европа и почти в цял свят. По този начин според нея ще се прекъсне нелоялната конкуренция и т.нар. фармацевтичен туризъм. Рада Пехливанова даде за пример Турция, която не е в ЕС, но лекарствата по рецепта са на една цена.

Освен това фармацевтите във Варна подкрепят искането на своите колеги аптеките да са на разстояние една от друга поне на 500 метра. Председателят на фармацевтичната колегия във Варна коментира, че е посещавала много места и навсякъде има регламентираност на тази услуга и подчерта, че аптеките са здравни заведения и специалистите нямат желание те да се превръщат в търговски обекти. Рада Пехливанова подчерта, че фармацевтите нямат нищо против касовите апарати на аптеките да бъдат свързани с електронните системи на НАП, като уточни, че по този начин на всички ще им стане ясно, че фармацевтите не укриват ДДС. "Всеки един препарат е с фактура, като при нас не е възможно лекарствения препарат да бъде взет без такъв документ", категорична бе Пехливанова.

Тя добави, че идеята на право да разкрива аптека да има само фирма с минимум 51 на сто дялово участие на физическо лице с квалификация магистър-фармацевт, а дяловете от 49 на сто да не могат да се продават без съгласието на мажоритарния собственик не е лоша.

"Протестираме за това да ни оставят да работим нормално", каза в заключение председателя на Варненската фармацевтична колегия.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).