Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските фармацевти ще протестират символично
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 09.05.2011Коментари (0)628
© Varna24.bg
Варненските фармацевти ще протестират символично. Това каза Рада Пехливанова председател на Районната фармацевтична колегия. Тя бе категорична, че затваряна на аптеките няма да има, като фармацевтите ще протестират с плакати, които ще залепят и лентички. Пехливанова добави, че на 27-и май варненската фармацевтична колегия ще проведе заседание, на което по всяка вероятност ще бъдат поканени техни колеги от Добрич и Шумен.

Фармацевтът добави, че варненски фармацевти няма да могат да отидат в София, за да подкрепят на място своите колеги, но успоредно с техните действия ще бъде връчена декларация на Областния управител на Варна, в която ще са написани исканията на варненските фармацевти. По мнение на Пехливанова аптеки във Варна няма как да бъдат затваряни, като единствено могат да се затворят тези, които са собственост на магистър-фармацевти, а тези които са собственост на големите вериги би било невъзможно да се затворят, заради протест.

По отношения на исканията на фармацевтите Рада Пехливанова заяви, че те са няколко на брой и не са толкова трудни за изпълнение. Основното искане е в аптеките да работят хора единствено с фармацевтично образование. Второто искане е фиксирани цени на лекарствени продукти, които се изписват по рецепти, което е практика в цяла Европа и почти в цял свят. По този начин според нея ще се прекъсне нелоялната конкуренция и т.нар. фармацевтичен туризъм. Рада Пехливанова даде за пример Турция, която не е в ЕС, но лекарствата по рецепта са на една цена.

Освен това фармацевтите във Варна подкрепят искането на своите колеги аптеките да са на разстояние една от друга поне на 500 метра. Председателят на фармацевтичната колегия във Варна коментира, че е посещавала много места и навсякъде има регламентираност на тази услуга и подчерта, че аптеките са здравни заведения и специалистите нямат желание те да се превръщат в търговски обекти. Рада Пехливанова подчерта, че фармацевтите нямат нищо против касовите апарати на аптеките да бъдат свързани с електронните системи на НАП, като уточни, че по този начин на всички ще им стане ясно, че фармацевтите не укриват ДДС. "Всеки един препарат е с фактура, като при нас не е възможно лекарствения препарат да бъде взет без такъв документ", категорична бе Пехливанова.

Тя добави, че идеята на право да разкрива аптека да има само фирма с минимум 51 на сто дялово участие на физическо лице с квалификация магистър-фармацевт, а дяловете от 49 на сто да не могат да се продават без съгласието на мажоритарния собственик не е лоша.

"Протестираме за това да ни оставят да работим нормално", каза в заключение председателя на Варненската фармацевтична колегия.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: