Иво Бонев подчерта, че всеки един от членовете на регионалната браншова организация е готов да декларира, че в суровините, които ползва за крайните си продукти липсват ГМО. Той каза още, че до сега всяка суровина и всеки продукт са били съпроводени със съответния документ според изискванията на Закона за храните и ХАСЕП системите, като новото е, че производителите вече искат от доставчиците си суровините да бъдат съпроводени от специален документ, който да упоменава наличието или липсата на ГМО в състава им.
Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна употребата на ГМО е нещо ново не само за бранша, но и за България като цяло. Той добави, че предвид сравнително ограничения за момента ресурс на страната за оказване на контрол по отношение на ГМО, единственият начин, по който да се гарантира, че в продуктите на хлебното и сладкарско производство във Варненско няма ГМО, са инициираната декларация и документите, които производителите изискват от доставчиците си. Бонев уточни, че при хлебните и сладкарски изделия е възможно ГМО да има в някои от използваните подобрители. „Не мога да коментирам каква е вредата или ползата от това, но за сега ние се обединяваме около мнението, че не желаем да използваме ГМО в нашите крайни продукти и за това сме предприели това действие", беше категоричен той.
Източник: Агенция "Фокус"
Още по темата (14): | |