Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските квартали остават без пунктове за скрап
Автор: Екип Varna24.bg 13:03 / 21.04.2011Коментари (0)1102
© Impact Press Group
Варненските квартали ще останат без пунктове за изкупуване и обработка на цветни и черни метали. Според последната поправка на Закона за управление на отпадъците такива може да има само на площадки, разположени на територии, определени с общи устройствени планове (ОУП) за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.

Промяната в закона ще затвори всички квартални пунктове, които са в междублоковите пространства, в гаражи и пристройки, твърдят професионалистите. Според тях много хора ще загубят работата си, а варненци просто ще спрат да връщат цветни и черни метали в предназначените за това места. Еколозите пък предричат още по-тежки последици. "След като хората няма да има къде да върнат старото си желязо в квартала, просто ще го изхвърлят на улицата. А оттам няма да го събират дори и клошарите, защото пък те няма как да стигнат с количките си до определените за това места в промишлените зони", каза шефът на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие Илиян Илиев.

"След като законодателят прие поправката за общия устройствен план, само във Варна ще бъдат затворени десетки действащи площадки, изцяло изградени и работещи в съответствие с нормите на законодателството, което респективно ще доведе до загуба на всички инвестирани в тях средства. А при големите площадки става въпрос за милиони. Част от варненските търговци имат пунктове и в областта и голяма част от тях ще прекратят изцяло дейността си, това ще доведе до фалити". Това коментира собственик на една от големите варненски фирми Лъчезар Лазаров.

Във Варна има действащ ОУП и от няколко години се изготвя нов. Но има общини в областта - като Девня, Провадия, Суворово и Дългопол примерно, които нямат никакъв. А площадките за обработка на метални отпадъци на няколко от най-големите варненски фирми от този бранш са разположени именно на територията на тези общини. Този факт притеснява изключително много бизнесмените, защото те са вложили милиони левове в изграждането на площадките, които стават незаконни заради една единствена, независеща от тях причина - липсата на общ устройствен план.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: