Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските музеи с провален сезон
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 10.03.2011Коментари (0)749
© Varna24.bg
Провал застрашава туристическия сезон на варненските музеи, включени в проект за модернизация. Дълго забавените строителни дейности вероятно ще стартират през пролетта, когато и започват туристическите посещения. Закъснението стана факт, след като процедурата по избор на изпълнител на ремонта в най-големия музей в морската столица беше обжалвана. Това наложи повторното й провеждане, а очакванията са в началото на април да бъде подписан договор с одобрената при втория опит фирма. Така на практика проектът за модернизация, за който общината спечели европейско финансиране, ще стартира непосредствено след изтичане на крайния първоначално заложен срок, а именно февруари тази година. Налице е и ново забавяне - заради обжалване на избора на фирма за доставка на нови витрини за музейните експонати в Регионалния исторически музей (РИМ). Жалбата е счетена за основателна от Комисията за защита на конкуренцията, което налага повторно реализиране на процедурата. "Лошото е, че ремонтът ще започне, а няма да имаме новите витрини", коментира директорът на РИМ Валентин Плетньов. По думите му, ситуацията със сигурност ще повлияе на посещенията в най-големия варненски музей, а притесненията ще са доста.

Намеренията на ръководството му са той да бъде затварян поетапно. При всички положения работещи през цялото време ще останат двете експозиции от икони на втория етаж в сградата на музея. Заради по-малкия брой експонати от РИМ планират да намалят цените на билетите за вход. Така например може да бъде предложена цена от два лева. Няма да има проблеми с експонатите, докато траят дейностите по смяна на дограма на прозорците и боядисване на стените, категорични са от културната институция. Предметите ще бъдат преместени в приземните етажи на музея, където се съхраняват фондовете му. По местата си ще останат само каменните паметници, които така или иначе няма как да бъдат преместени. В останалите музеи, включени в проекта, проблемите ще са по-малко, тъй като там са предвидени само дейности по смяна на дограма и освежаване.
Забавянето на ремонта вече дава отражения в градската галерия и къща-музей "Георги Велчев". Имаме заявки от автори, които желаят да гостуват със свои творби във Варна. Няма как обаче да им дадем категоричен отговор, защото нямаме яснота кога реално ще започнат дейностите, коментира уредникът на "Георги Велчев" Боян Боев. Проектът за модернизация на музеите е на стойност над 5 милиона лева. В него освен РИМ, градската галерия и къща-музей "Георги Велчев" са включени и Етнографският музей, Природонаучният, "Нова история" и Аладжа манастир.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: