Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските театри искат повече свобода
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 21.01.2010Коментари (0)1143
© Varna24.bg
Централизираното управление на субсидиите за държавните театри блокира тяхната работа. Това мнение изрази новоизбраният директор на варненския Драматичен театър (ДТ) "Стоян Бъчваров" Пламен Димитров, който досега бе временно изпълняващ длъжността. Така той на практика подкрепи готвената театрална реформа, според която държавните театри в страната ще се превърнат в културни предприятия. Всъщност културните институти в страната ще получават субсидии под формата на финансиране за проекти, на база конкурсен принцип, поясни Димитров. Според него по този начин ще се избегне практиката, при която държавните театри насочват приходите си към Министерството по култура, което после отново ги връща към тях под дадена форма.

Реформата трябва да стартира от април, но все още няма голяма яснота как точно ще се осъществят промените, каза директорът на ДТ "Стоян Бъчваров". Така например той предполага, че в средствата, които се отпускат като финансиране за творчески проекти, по някакъв начин трябва да залегнат и такива за възнаграждения за актьорите, работещи в театралните трупи.

Реформа трябва да има, но тя не трябва да бъде в резултат на еднолично решение на Министерството на културата, каза още Димитров. Според него промените трябва да бъдат широко обсъдени сред театралните среди, както и да бъдат съобразени със спецификата на всеки държавен театър.

Ние не предвиждаме промени в състава на варненския, но не е изключено готвената реформа да доведе до такива, посочи Димитров. Към момента щатният състав на трупата възлиза на 71 души, а още 15 са наети по различни програми на социалното министерство.

За по-голяма самостоятелност и възможности за работещите театри се обяви и директорът на варненския Куклен театър Вера Стойкова. По-добре да има някаква реформа отколкото никаква, каза тя, отчитайки, че всяка сериозна промяна има и положителни и отрицателни страни. Приветствам обмисляната реформа, но само бъдещето ще покаже до какви резултати ще доведе тя, каза още Стойкова. Тя изрази и надеждите си, че нещата са обмислени много добре от експертите, предлагащи новостите.

Принципът на финансиране на държавните културни институти все още не е сведен до вниманието на заинтересованите страни, посочи директорката на Кукления театър. Тя обаче бе категорична, че театрите трябва да разчитат на субсидии, защото в противен случай са обречени на гибел. "Искрено се надявам субсидиите да гарантират осигуряването на заплатите за щатните актьори от трупите", посочи Стойкова. По думите й в момента цените на билетите, срещу които се гледат представления у нас, и без това не отговарят на реалната си стойност.

Ако те се предлагат на истинската им цена, малко хора ще могат да си позволят да ходят на театър, обобщи Стойкова и добави, че е оптимист за предстоящите реформи и бъдещето на театрите в страната.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 4
26.10.2012 »
20.01.2010 »
19.01.2010 »
12.01.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: