Варненският екарисаж на тръни заради нов закон

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:47 / 01.09.2011
2010
Варненският екарисаж продължава да бъде на тръни заради проектозакона за ветеринарномедицинската дейност, засягащ изгарянето на животински трупове. Тази агония продължава вече няколко месеца. Съгласно изготвения документ се променя финансирането на звената, отговарящи за изгарянето. Така парите няма да идват от държавата, както досега, а от съответните общини. Предстои законът да бъде подложен на гласуване, каза управителят на варненския екарисаж Георги Недев.

Още преди няколко месеца той обясни, че варненският екарисаж обслужва 10 области, в които попадат над 100 общини. В бъдеще всяка една от общините, както и съответните фирми, ще трябва да сключват индивидуални договори със звеното. "Ако законът се приеме, ще се случи така, че по-малките общини няма да могат да си плащат", добави той.

Мотивът на земеделското министерство за спиране на кранчето на екарисажите в страната е, че не можело само държавата да дава пари за тази дейност. Това би се разбрало като нерегламентирана помощ. По тази причина се стигнало до решението за проектозакона. По-малките обаче райони трудно ще отделят средства, може да останат необслужени и ще трябва да се спасяват сами, прогнозират специалисти.
Засега опасност от вмирисване на 120-те общини няма. Екарисажът работи с пълна сила, каза Недев. Държавата продължава да им дължи пари, но започва редовно да погасява вноските си, въпреки че е назад с няколко месеца. Имало моменти, в които закъснението на парите е от 3 до 6 месеца.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).