Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският избирател мисли, преди да гласува
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 15.06.2009Коментари (0)1179
© Varna24.bg
Известният варненски социолог Илко Тодоров коментира какво се крие зад цифрите и процентите, които политическите сили получиха на евровота във варненския избирателен район. Също посочва какви са тенденциите за парламентарния, както и на какви резерви могат да се надяват основните играчи в изборната надпревара

Изборните резултати си имат своите причини и обяснение. От една страна, има чисто политически, които обясняват настроенията на хората. Но има и други, много по-същностни, каквито са социално-икономическите причини.
Резултатите от евровота във варненския избирателен район показват, че вече имаме обособени социални групи, които търсят своето политическо представителство на база на начина и качеството на живот, който водят. „Атака" започна да се проявява като политически представител на хората от по-ниските социални равнища. Тези, които са загубили шансове и считат, че никой не им обръща внимание. А те никак не са малко, тъй като според резултатите в избирателния район „Атака" стои малко по-високо от БСП.
Нашите социологически изследвания сочат, че около 10 - 15 % от населението живее много трудно. Това са хора, които можем да наречем радикално настроени, хора, които носят тази злоба на деня. Те търсят причината за това си положение и както винаги я намират в политиците. Групата на радикалите, които са открили своето призвание в „Атака" и РЗС, са 15 - 20 хиляди души. Това са крайни избиратели, не бих ги определил леви или десни, но те са радикално настроени, реваншистки дори в някаква степен и искат някой да потърси сметка. Разбира се, те добре съзнават, че „Атака" трудно би влязла във властта. Въпреки това са социално активни, искат да изразят своя вот и това ги прави реални гласоподаватели за разлика от други, които си седят вкъщи и не гласуват.
Има една друга група от хора, които гласуват единствено от политически причини. Мисля, че електоратите на БСП, ДПС и отчасти на Синята коалиция са именно хора, които трябва да свържем с това гласуване. В рамките на Варна те представляват така наречените твърди ядра. Тоест, гласоподаватели, на които тези три партии могат да разчитат. Номинално те представляват 30 - 40 хиляди души.

Има и група от 70 - 80 хиляди души, която всъщност дава облика на варненския избирател. Социологическият термин за тях е периферни или гъвкави ядра, които търсят повече центристки позиции и може би леко вдясно. Политическият профил на Варна се доминира именно от тези хора. Преди 2000 г. те бяха гласоподаватели на СДС, малко по-късно на НДСВ , а в последните години на ГЕРБ и на тези две явления, които наблюдаваме сега на последните избори - реанимацията на НДСВ и вота за ЛИДЕР. Освен че са много, те са и доста мобилни в своя избор. Те мислят! Например ще направя паралел с местните избори във Варна - тогава ГЕРБ взеха 16 хил. гласа, а останалите гласове на този условен център отидоха към формации от рода на „Нашият град". Сега тези хора избраха това, което се предложи в дясното и центъра - ГЕРБ, ЛИДЕР и НДСВ. Съгласен съм с анализаторите за подчертано мажоритарния вот при НДСВ и ЛИДЕР, което е факт, но той отново потвърждава тезата ми, че голяма част от варненци мислят, преди да гласуват. Те са склонни да променят своя вот, но искат той да бъде адекватен на техните възприятия. Това е варненската средна класа, която е доста голяма за разлика от малките градове. Тя е мощна социална прослойка, която търси своето представителство и политически правилно го търси в център-дясно. Тя ще определи и облика на парламентарните избори тук.

За парламентарния вот не очаквам голяма промяна в тенденцията на гласуване. Ясно е, че ГЕРБ отново ще води, ясно е, че БСП и „Атака" ще са в битка за второ място. На отминалите избори излязоха хора, които като брой съответстват на гласувалите на местните избори - около 115 - 120 хиляди. По традиция се очаква на парламентарните да участват с около 20 - 30 хиляди души повече. Това статистиците изчисляват на около 50% от гласоподавателите. Тези 20 - 30 хиляди „нови" ще определят кой ще е на второто и кой на третото място, без да правят промени на върха, защото гласовете им естествено ще се разпределят между трите политически сили, които доминират. Така че изненади не могат да се очакват, а количествени нюанси.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 105
05.03.2010 »
05.02.2010 »
14.10.2009 »
14.10.2009 »
14.10.2009 »
13.10.2009 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: