Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският кмет пробва късмета си в космическа лотария
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 20.04.2011Коментари (0)1251
© Varna24.bg
Всички, които мечтаят за космически пътешествия, могат да вземат участие в руска програма, чиято цел е да даде шанс на някого да участва в звездна мисия. Срещу 1000 долара кандидатите за туризъм в космоса могат да изпробват своята издръжливост на специален тренажор. На базата на тестовете на него те получават сертификат, че са физически годни за космически полет. Лотария ще определи кой да се възползва от тази уникална възможност, разказаха при срещата си с кмета Кирил Йорданов гостуващите във Варна руски и български космонавти. Градоначалникът прояви голям интерес към идеята и демонстрира готовност да се пробва. В разговор на руски като домакин той полюбопитства за емоциите, които носи подобен полет.

Погледната от космоса, Земята изглежда малка, синя и красива, особено където има сняг, разказа руският космонавт Юрий Гидзенко. Той призна, че екстремните усещания при подобно пътуване са свързани главно със самото излитане.
Руските астронавти очакват в Далечния Изток да се изгради нов космодрум. Финансовият министър обаче засега категорично отказва крупни инвестиции, поне не и преди Олимпиадата в Сочи, сподели руският учен от Центъра за космически изследвания Вячеслав Родин.

Българският космонавт Александър Александров изтъкна разочарованието си от нежеланието на държавата ни да осигури необходимите 150 000 долара за членския ни внос в Европейската космическа агенция. Сумата не е толкова голяма, а разкрива огромни възможности пред страната ни, категоричен бе Александров. Той не скри, че вярва в извънземни, но не и в Господ и сподели надеждите си, че до 15 - 20 години човечеството ще усвои Луната и Марс. Това не е въпрос на технически възможности, а по-скоро на финанси, отчете космонавтът. По-рано вчера пред студенти от

Техническия университет той разказа, че от космоса лесно могат да бъдат видени зараждащи се пожари, да се прогнозира развитието на реколтата, да се наблюдава състоянието на посевите, популацията на гризачите и наличието на плевели. Една държава, която не може да печели от полезни изкопаеми и високи технологии, трябва да се развива в областта на космонавтиката, убеден е Александров.

"Космическата" делегация посети Техническия университет, за да сподели с преподаватели и студенти емоцията от честването на 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса. Звездните мъже засадиха дръвче в парка на университета, а преди това и в Алеята на космонавтите в Морската градина.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: