Варненският тартор на "Всичко коз" е изпратен в София

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:30 / 22.07.2010
2408
При полицейската операция под кодово название "Всичко коз", която се проведе вчера на територията на София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас, в морската столица са били задържани трима души. Това съобщи днес директорът на ОД на МВР във Варна комисар Димитър Димитров. По думите му само на един от арестуваните е повдигнато обвинение и днес в 7:01 ч. сутринта той е транспортиран в столицата. Комисар Димитров нито отрече, нито потвърди, че става дума за 47-годишният варненски яхтсмен и бизнесмен Венко Кръстев.

Припомняме, че вчера при полицейската операция "Всичко коз" бяха претърсени 28 адреса в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас. Акцията, при която арестуваха 8 души и двама данъчни служители, един от които днес беше освободен, е срещу организирана група данъчни измамници. Щетите за бюджета от двегодишната дейност на групата се изчисляват на 250 млн. лв. Само за последните три месеца хазната е загубила 35 млн. лв.

От МВР вчера съобщиха, че членовете на групата са придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, скъпи коли и две яхти, регистрирани под чужд флаг. У един от групата са намерени 40 хил. лева, за които е обяснено, че са "джобни пари". Запознати разказват, че Венко Кръстев се занимава с ветроходство. Според специализирани сайтове "Яхт сервиз България" Венко Кръстев - "Алегра 1" е сред спонсорите на десетата ветроходна регата "Кор Кароли-Бавария яхтс", която ще се проведе между 12 и 15 август. Групата използвала две добре известни данъчни схеми, при които се използват фирми "бушони" и фирми "липсващи търговци".

В първия случай посредством пълномощници се декларират несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки. Тези дружества - "липсващи търговци" - нямат необходимия ресурс за извършване на търговска дейност. Втората схема действала по следните стъпки - използвали се неистински документи при доставки в рамките на ЕС и вътрешно-общностни придобивки, предимно на строителни железа и скрап - чрез чужди дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани, за да се избегне установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са "продавани" на осъждани, малоимотни и/или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

В услуга на групата са били и двама данъчни служители, които предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли "професионални" съвети за извършване на престъпната дейност. Единият е на "средно равнище в йерархията" на данъчната служба в Пловдив. Вторият е от Русе.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
05.08.2010 Източиха 590 000 лв от сметките на мафиотите от "Всичко коз"
03.08.2010 Пускат всички задържани от "Всичко коз"
25.07.2010 Гледат мярката на част от задържаните във "Всичко коз"
22.07.2010 Димитър Димитров: Акция "Всичко коз" приключи успешно още вчера
22.07.2010 Задържан варненец при акция "Всичко коз" бил дарител на ДСБ
21.07.2010 Венко Кръстев е варненецът, задържан при операция "Всичко коз"
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).