Семейство с дете от Варна се завърна от коледно-новогодишно гостуване при близки в бургаския регион с трихинелоза, научи Varna24.bg.
Това станало в края на миналата година, когато в Бургаско имало бум от заболели, уточни за медията ни д-р Мая Томова, началник-отдел "Медицинска паразитология" в Регионалната здравна инспекция.
Семейството гостувало в Карнобат и е консумирало необработено термично свинско месо от заклано прасе под формата на суджук и наденица.
След завръщането си във Варна, майката, бащата и детето са приети в Инфекциозна клиника, където са лекувани и вече изписани, каза още д-р Томова.
Експертът подчерта, че заразата не се предава от човек на човек, а само от консумацията на необработено заразено месо.
Тя допълни, че от две години във Варна и региона не са констатирани огнища на зараза с трихинелоза.
Заболяването започва с гадене, повръщане и разстройство. След това с повишена температура и болки в мускулите и ставите, оток на лицето. При изследванията се отчитат увеличаване броя на елзинофилите в кръвта и чернодборните ензими. Към всички тези симптоми, ако има и доказано консумация на заразено месо диагнозата е ясна, допълни д-р Томова.
Опасност съществува, ако заболяването протича по-леко и не бъде открито навреме. Тогава може да се стигне до усложнения като миокардит.
Подробни съвети и препоръки за предпазване от опасното заболяване може да бъде намерена на
страницата на РЗИ-Варна в графа "информация за паразитози".