Варненското кебапче излиза най-дебело
Проверка показа, че в морската столица цените на кебапчетата варират от 60 стотинки до един лев според грамажа. В някои от заведенията за бързо хранене вкусната скара достига и до 1,20 лв. Една от причините за надутите цени е и по-скъпата кайма, която се предлага във Варна. Оказва се, че тук купуваме едно от най-скъпите млени меса в страната. Ако през пролетта килограм кайма на едро се е търгувала за около 5 - 6 лева, то в момента цената й клони към седем, което е почти двойно в сравнение с тази в Добрич. Средната цена за столицата е 5,08 лв., а в Пловдив - 5,40 лв.
В кайма, кюфтета, кебапчета, кренвирши, наденици, карначета, шпек и колбаси с марката "Стара планина" няма да има и грам соя. В тях са забранени още оцветителите, фибрите и картофеното нишесте. Това гласят одобрени 9 стандарта за общо 20 месни продукта. Те влязоха в сила на 2 август, но реално ще се появят на пазара след 15 септември.
Кайма по утвърден стандарт "Стара планина" ще струва около 7 - 8 лв., а килограм кренвирши ще се продават за близо 10 лева. Това коментира пред Дарик генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.
До момента 23-ма производители са регистрирани да произвеждат месни продукти по старата рецепта. Регистрацията им струва 100 лева.
Източник: в. "Народно дело"