Варненското летище с терминал по английски проект

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:04 / 03.02.2010
1216
„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД изпълнява инвестиционната си програма, като инвестира повече от поетите ангажименти, без да редуцира плановете си във връзка с негативното влияние на световната икономическа криза (много други компании преразгледаха и намалиха инвестициите си), съобщиха от пресслужбата на аеропорта във връзка с оплакванията на граждани от състоянието на съоръжението.

Според концесионерите обаче летището разполага с напълно обновена и модерна техника за наземно обслужване. Капацитетът за обслужване на пътници е увеличен с повече от 40%, ремонтиран е перонът за самолети, сменени са старите енергийни системи. Изградена бе нова сграда за пожарна и аварийна безопасност с най-модерна техника. Нови са и търговските обекти. Проверките за сигурност са в съответствие с изискванията, осъществени са екологични проекти, като бетонови вани на резервоарите за гориво. Изграден и бизнес салон за пътниците в бизнес класа. Всички служители са минали езикови курсове. Подменено е оборудването на химическата лаборатория. Важен елемент е новият генерален план за развитието на летището.

В момента се проектира нова терминална сграда на стойност над 30 млн. евро. Проектът за нов пътнически терминал е дело на английската фирма „Халкоу груп" съвместно с „Паскал и Уотсън" (Англия) и „СавантЕлбул" (България). В процес е и цялостен ремонт на ВИП залата на обща стойност около 100 хил. евро.

Повече от 80 000 кубика сняг са почистени от пистата, пътеките за рулиране и перона на летище Варна за времето от 19 януари до началото на седмицата. Използвани са течности и препарати за антиобледенителна обработка, като изразходваното количество е над 36 600 кг. Само за работата на снегопочистващата техника на летището в този период са изразходвани повече от 10 600 литра гориво. За снегопочистване и антиобледенителна обработка летище Варна разполага с роторни снегорини, снегопочистващи машини с четки и гребла, машина за противообледенителна обработка на пистата. Над 500 000 лева са инвестирани от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД за закупуването на допълнителна техника за почистване на сняг и лед на летище Варна. Поради повторно влошените в кратък срок метеорологични условия и големия обем на снега бе наета и външна фирма. Почистването на летището продължи и вчера, като се обработват и участъците, засегнати от валелия през нощта сняг. Обществената зона ще бъде чистена и с допълнителни средства. Промяната на графика на полетите е била неизбежна заради задължителна обработка на пистите. Такава ситуация би се получила навсякъде по света при подобни метеорологични условия.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).