Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненското пристанище става на 105 години
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 18.05.2011Коментари (0)1294
© Varna24.bg
Днес пристанище Варна навършва 105 години от създаването си. Това каза изпълнителният директор на Пристанище Варна капитан Данаил Папазов. Съвременното пристанище Варна е открито през 1906-та година, но пристанищна дейност във Варна се извършва повече от две хиляди години и вече има традиции в обработката на товари и пътници.

Пристанище Варна е строено по проект на френския архитект Адолф Жерар, който е главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция. Започнато е от английски проектанти, които във времето са били заменени от Адолф Жерар и той завършва фактически проекта на пристанище Варна. За времето си това е било едно от най-съвременните пристанища, заедно с пристанището в Бургас, в региона на Черно море, подчерта Данаил Папазов.

Строено е от държавно дружество, събрало акциите, с държавен фонд и постъпления от граждани, които са инвестирали в бъдещето на пристанище Варна, което вече 105 години изпълнява своята роля. "Много са интересните случки в историята на пристанище Варна", каза Данаил Папазов и допълни, че на варненския порт е работил човекът, вдигал най-голямата тежест в цялата известна история на земното кълбо. Български докер от пристанище Варна е държал на гърба си товар от 500 килограма кожи. Данаил Папазов припомни, че на 100 годишнината на пристанище Варна е била изработена специална статуетка на варненския докер.

"В издадената книга за пристанището тази история е описана много подробно. Има и много смешни инциденти в историята на порта", допълни Папазов. Един от тях е с обработката на живи животни преди години, когато част от тях падали във водата и се налагало докерите да ги гонят. В историята на порта има и трагични инциденти. Последният е през 2003-та година, когато в тежка лятна буря са паднали два от крановете. За щастие при инцидента не са пострадали хора, но аварията е била изключително сериозна и крановете са били нарязани за скрап. Многократно на дъното на пристанище Варна са откривани и оръжия от войните.

"През 2002 година, в акваторията на пристанище Варна - Изток, по време на драгажни операции - удълбочаване на кея на 3 и 5-то корабно място, стотонният плаващ кран е извадил мина от Първата световна война.

Варна е най-голямото и обширно българско пристанище, обработващо повече от 8 милиона тона товари годишно. С модерното си оборудване, отличните транспортни връзки, жп-фериботно обслужване и кръстопътно местоположение, пристанището е удобен мост за товаропотоците между Европа, Русия, Украйна, Кавказ, Средна Азия, Средния и Далечен Изток. За последните 6 години пристанище Варна постига средно 10% ръст в годишния си оборот, следвайки политика на постоянни инвестиции в модернизация и технологично развитие и подобряване условията на труд.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: