Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Васил Василев представя "Вдъхновено" във Варна
©
С удоволствие Арт Галерия Le Papillon представя живописните платна на художника Васил Василев. Автор с разпознаваем почерк и силно присъствие в изложбения календар на град Варна, чието творчество се превърна в неизменна част и от постоянната експозиция на галерията. От 10-ти до 31-ви октомври 2024 г за първи път пространството на Арт Галерия Папийон ще бъде "Вдъхновено“ от тематичната самостоятелна изложба, представяща най-новите творби на автора.

Характерен за автора е сложния пластичен изказ, а присъствието на божественото се усеща не само в емблематичните му библейските сюжети. Художникът улавя подсъзнателните ни представи за един духовен свят, рисува виденията за светци и ангели в оня изминал, но сякаш останал у нас вековен живот. Духовността е основната линия, преминаваща през плътната му живопис. Пътят към духовността, смирението и познанието е бавен и дълъг. Така и процесът по изграждането на образите и композициите в неговите творби преминава през няколко месечна работа. Според Васил Василев "завършването на една картина изисква дълго търсене и търпеливост, докато намериш пътека, която да стане път“.

Със завидни познания в сферата на изкуството и нестихващ интерес към нови търсения, понякога конкретен образ оставил своя отпечатък в съзнанието на автора може да е "вдъхновено“ начало на цикъл живописни платна. Такива са разнообразните "извори“ в творчеството на Васил Василев, вдъхновени от едноименната картина на френския представител на неокласицизма Енгър. За Васил Василев изворът е метафора, разглеждана в много посоки - сътворението и началото на всичко земно и духовно, източник на вътрешно богатство и чистота. Най-силният носител на символиката на "извора“ е жената, олицетворяваща всичко плътско и духовно, невинност и грях, майка, любима, блудница. Жената заема специално място в творчеството на художника – лишен от конкретика и детайлност, женският образ е по-скоро силно емоционално присъствие.

Темата за "Христос и Блудницата“, проследена в цикъл от три картини, макар и библейска звучи толкова актуално и днес, когато добро и зло, редно и нередно са категории без ясни очертания. Опирайки се на християнските добродетели и постулатите за прошка и разкаяние, живописните разкази предават послание, че всеки има право на втори шанс и възможност да преоткрива добротата в себе си.

Наред с разпознаваемите сюжети, платната на Васил Василев се отличават и със силно характерен колорит и цветови комбинации: яркото неаполитанско жълто, разложено до полутонове грее на фона на плътни сиви нюанси, придаващи спокойствие и баланс. Мастилената плътност и дълбочина на кобалтовото синьото почти винаги е съчетана със специфично искрящо смарагдово зелено, допълващи се по нестандартен начин и създаващи интензивни вибрации. С голямо майсторство и лекота авторът борави със светлината, насочена, търсена и създадена – искряща свещичка в ръката; почти трептящ и пулсиращ ореол около главата на светец, показващ връзката с божественото; светлина в небето, подобна на божествен знак.

Живописта на Васил Василев не се побира в норми. Особено показателен е факта, че той е сред основателите на Свободната зона за изкуство "Вулкан“ от началото на 80-те години във Варна. Заедно с Ванко Урумов, Стоян Цанев, Милко Божков, Александър Капричев, Стоимен Стоилов и други превърнали се в знакови за съвременното изкуство художници, създават арт колонията, която е метафора за свободно от догми изкуство и културна идентичност в България.

Заповядайте на откриване на изложбата "Вдъхновено“ на 10.10.2024 /четвъртък/ в 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon за среща с автора и вашето вдъхновение!

Експозицията може да бъде видяна от 10-ти до 31-ви октомври 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: