Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Важно за варненци! Организират безплатни консултации за диабетици
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 29.04.2024Коментари (0)1355
©
Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от там.

Кампанията е под наслов "Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет.

Към кого е насочена кампанията?

-        Имате поставена диагноза захарен диабет.

-        Не успявате да поддържате нормални нива на кръвната си захар.

-        Нямате изследван гликиран хемоглобин в последните 6 месеца.

-        Не сте посещавал ендокринолог.

Тестът и консултацията ще се извършват по график от лекар-ендокринолог. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339.

Изследването на гликирания хемоглобин е надежден показател за контрол на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За изследването се ползва капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага, поясняват специалистите и апелират пациентите да носят и предходни лабораторни изследвания и друга медицинска документация.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което с течение на времето води до сериозно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Диабетът е социалнозначима болест, поради нарастващата численост на засегнатите от него хора. 

Различават се най-общо два типа захарен диабет: тип 1, който е автоимунно обусловен, засяга предимно хора в млада възраст и изисква инсулинолечение, и тип 2 – най-често се развива при хора на възраст над 45 години, но все повече деца, тийнейджъри и млади възрастни също го развиват. Докато при тип 1 се установява намалена до липсваща инсулинова секреция от панкреаса, при тип 2 обичайно има съхранена инсулинова секреция, но нарушено инсулиново действие.

Симптомите на диабета могат да бъдат повишена жажда, често уриниране, съхнене на устата, повишен глад, редукция на тегло. Захарният диабет тип 1 обичайно настъпва остро, докато тип 2 нерядко се открива случайно при измерване на повишена кръвна захар или гликиран хемоглобин, който показва средните стойности на кръвната захар 3 месеца назад.

Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено значение за успешния контрол на диабета и предотвратяване на усложненията му. При 32% от хората още при поставяне на диагнозата захарен диабет тип 2 са налице едно или повече от усложненията му. Именно затова ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно гликираният хемоглобин, са от изключително значение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: