Вдъхват нов живот на дерето и параклиса в Тополи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 16.02.2011
795
Пространството около параклиса в дерето на село Тополи има шанс да бъде облагородено със средства по линия на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Сумата, за която от кметството могат да кандидатстват, е в размер на 10 000 лв. и не е достатъчна за реализацията на плановете за цялостно преобразяне на мястото. Парите обаче биха могли да се използват за частично благоустрояване на комплекса, в който е сгушен параклисът с лековита изворна вода. Това коментира пред Ганка Димитрова, кмет на селото. Всички книжа за участието по проекта трябва да се подготвят до 18 февруари. Тъй като кратките срокове притискат администрацията, Димитрова не е сигурна, че ще успее да набави необходимите документи до последния работен ден на тази седмица. 

В момента се стягат количествено-стойностните сметки за предвижданото облагородяване. Целта е да успеем да реализираме поне част от мащабния проект за комплекса до читалището на селото, чиято обща стойност вероятно ще надхвърли 100 000 лв. Причината е, че се налага отводняване и укрепване на склона на дерето, където има свлачищни процеси. Това ще глътне много средства. Ако успеем да се преборим за предоставяните 10 000 лв. обаче, ще можем да освежим параклиса, да възстановим пътечката към него и алеите, да направим декоративно мостче над поточето, да поставим пейки и перголи, да ремонтираме игрището в съседство, поясни Ганка Димитрова.

От поколения наред тополчани предават легенда, която приписва лечебни свойства на изворната вода, бликаща в самия параклис "Св. св. Константин и Елена". Животворната течност е изследвана и според наръчника на Медицинския университет действително има целебен ефект за болести на очите и бъбреците. Някога дерето е било пункт за изкупуване на мляко, а днес изглежда диво, но под земята се пресичат много подпочвени води и от всяка от чешмите там тече вода с различни характеристики.

Само на 12 км от Варна, в Тополи се надяват да реализират и проект за изграждането на етнографски комплекс. Според кметицата финансовите перспективи за това изглеждат непостижими до края на тази година, въпреки че вече е набелязан терен - на ъгъла на улиците "Овчага" и "Георги Градев". В момента на мястото има детска и спортна площадка, но кметството иска да се построят занаятчийски работилници и дюкяни, малко хотелче и ресторант. Амбицията е етнографският комплекс, параклисът с лечебната изворна вода и читалището, което поддържа състави за автентичен фолклор, да привличат туристите към Тополи.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).