Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вече и 10-годишни варненчета палят цигара за първи път
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 16.05.2013Коментари (1)1165
© Varna24.bg
Въпреки кризата, все по-млади варненци палят цигара, като възрастовата граница пада непрекъснато. Това коментираха здравни специалисти. По думите им вече 10-11-годишни палят цигара за първи път. Според тях въпреки кризата и безпаричието децата намират начин да пушат. Оказва се дори, че младите предпочитат да се лишат от храна или напитки, само, за да имат пари за цигари. Някой от тях си купуват насипен тютюн, който свиват на цигари и по този начин спестяват пари.

Според лекарите много млади хора мислят, че могат лесно да се откажат от тютюнопушенето, но откриват, че вече са пристрастени. Те развиват абстинентни симптоми, когато спрат да пушат. На дванадесет години е възможно вече да са правили неуспешни опити да откажат цигарите.

Проучване в Обединеното кралство показва, че две трети от пушачите между 16-19 годишна възраст безуспешно са опитвали да спрат, а повечето са правили по няколко такива опита.

Здравословните рискове в дългосрочен план се повишават, когато редовното пушене започне през детството или юношеските години. Например, колкото по-рано започне пушенето, толкова е по-голям рискът от рак на белите дробове. Най-висок риск от рак на белите дробове, сърдечно-съдови и респираторни заболявания в зряла възраст, се наблюдава при тези, които започват да пушат редовно преди 15 годишна възраст.

Специалистите коментират още, че много от здравословните проблеми се развиват изключително бързо при младите пушачи, като например, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, заболявания на кръвообращението и понижен имунитет. Децата, които пушат, отсъстват от училище по-често, поради заболявания, свързани с тютюнопушенето, и поради това, че "бягат от училище" или биват отстранявани . Вероятността от отсъствия се увеличава, ако техните родители също пушат . Младите пушачи са в по-лоша физическа форма от техните връстници-непушачи , тъй като въглеродният монoоксид, съдържащ се в цигарения дим, измества част от кислорода в кръвта.

Отказването от цигарите според лекарите несъмнено е много трудно начинание и често се увенчава с провал, но хората трябва да си дадат сметка, че пушенето при всяко положение ще окаже рано или късно въздействие на здравето им, както и на околните.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.05.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
Бюджет 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: