Вече ще санират входове и без 100% съгласие на собствениците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:06 / 12.02.2009
1071
Новият закон за етажната собственост, който предстои да влезе в сила на 1 май, допуска живеещите в един вход да кандидатстват за субисидия за саниране, независимо че не са постигнали 100% съгласие. Това обясни пред делегираните домоуправители от Гражданския районен съвет кметът на "Владислав Варненчик" Добромир Джиков. В отговор на въпрос на граждани той увери, че от 2010 г. промяната ще залегне и в изискванията на проекта за обновяване на жилищни сгради, който се реализира със съдействието на Програмата на ООН за развитие и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В Закона за управление на етажната собственост, който вече бе публикуван в Държавен вестник, е посочено, че решенията за обновяване и извършване на основен ремонт се вземат "с мнозинство не по-малко от 67 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост".

Очаква се това да даде зелена светлина на плановете за саниране на онези жилищни секции, където досега инициативата не можеше да се реализира заради отказа на един или двама от съседите. Според наблюденията на експерти от ПРООН плановете за обновяване обикновено биват спъвани не заради финансови проблеми на някои от собствениците, а по-скоро заради проклетия и неразбирателство.

Администрацията на "Владиславово" планира през април подробно да запознае домоуправителите в района с изискванията на закона. Това обаче ще стане, след като МРРБ изготви необходимите процедури и наредби към нормативите. Предвижда се те да бъдат окончателно ясни до края на март.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).