ВиК прибра четири коли от длъжници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 09.10.2008
1055
Четири коли на длъжници са описали съдия-изпълнителите, на които е възложено прибирането на дълговете на ВиК-Варна. Освен автомобилите водоснабдителното дружество скоро ще се сдобие и с телевизори, печки и други недвижими вещи, за да погаси задълженията на клиентите си. Мярката е започнала преди броени месеци с благословията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не знам колко телевизора има, но ме информираха, че вече са описани и 4 коли, каза за "Позвънете Новини" изпълнителният директор на ВиК - Варна, Валентин Вълканов. По думите му обаче все още не се знае каква ще е съдбата на прибраните недвижими вещи. Според изнесената от Вълканов информация, на месец дружеството внася в съда 50-60 преписки срещу длъжници. Бройката е дори малка, защото административният капацитет на компанията е ограничен, разполагаме само с един юрист, коментира шефът на местното водоснабдително дружество. Към момента все още имаме близо 250 висящи случая, добави той. Вълканов посочи, че досега компанията няма загубено нито едно дело в съда. За сметка на това пък несъбраните вземания от клиенти от няколко години са константна величина - около 7 млн. лева, посочи Валентин Вълканов.

Действията на местното ВиК дружество са напълно законни и в съответствие с правомощията, които сме им дали, уточни за "Позвънете Новини" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Той посочи, че на компаниите е дадено указанието първо да се изпращат покани за доброволно плащане на задълженията и след това да се пристъпва към съдебно дирене на сумите. На самите ВиК дружества пък е даден изборът да преценят дали да се обърнат към частен съдия-изпълнител, или към Агенцията за държавни вземания. Според Михалевски, ако водоснабдителните компании успяват да съберат изцяло дължимите им суми, то цената на водата може да падне значително. Като пример ресорният зам.-министър даде Добрич, където 50 на сто от добиваната от местното ВиК вода се потребява незаконно.

Ако там бъде повишена събираемостта, цената ще падне с 50-60 стотинки на кубик, прогнозира Михалевски. Заради сериозните измерения на проблема в Добрич и областта на ръководителите на местното дружество е разпоредено да провеждат периодични срещи с домоуправителите. Те трябва да ги приканват за съдействие при инкасиране на вземанията. Общо в цялата страна задълженията към водоснабдителните дружества са над 100 млн. лв., добави зам.-министърът.

Проектът за пречиствателна станция на Златни пясъци е на етап обсъждане на варианти за финансиране, каза още Михалевски. Той уточни, че цялата необходима сума не може да бъде подсигурена по оперативна програма "Околна среда". С евросредства може да се гарантира едва 1/3 от необходимия финансов ресурс. Като други източници на капитал са набелязани банков кредит и национално дофинансиране. Кредитът ще бъде обслужван от ползвателите на съоръжението - хотелиерите, обясни зам.-министърът. Той посочи, че сега в министерството се правят необходимите анализи, за да се прецени какъв точно да е делът на всеки един от източниците в проекта. Не съществува вероятност европейското финансиране да се провали заради частната собственост на водоснабдителната и канализационната мрежа. Източници от екоминистерството заявиха пред "Позвънете Новини" преди няколко седмици, че подобен обрат е повече от възможен. По думите на Михалевски, двата обекта - пречиствателната станция и мрежата, са самостоятелни и финансирането им не бива да се обвързва. Има искане паралелно с мрежата в комплекса да се изгради и дъждовна канализация, посочи още Михалевски. Засега обаче този проект не е на преден план, смята той.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).