Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВиК прибра четири коли от длъжници
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 09.10.2008Коментари (0)1055
© Varna24.bg
Четири коли на длъжници са описали съдия-изпълнителите, на които е възложено прибирането на дълговете на ВиК-Варна. Освен автомобилите водоснабдителното дружество скоро ще се сдобие и с телевизори, печки и други недвижими вещи, за да погаси задълженията на клиентите си. Мярката е започнала преди броени месеци с благословията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не знам колко телевизора има, но ме информираха, че вече са описани и 4 коли, каза за "Позвънете Новини" изпълнителният директор на ВиК - Варна, Валентин Вълканов. По думите му обаче все още не се знае каква ще е съдбата на прибраните недвижими вещи. Според изнесената от Вълканов информация, на месец дружеството внася в съда 50-60 преписки срещу длъжници. Бройката е дори малка, защото административният капацитет на компанията е ограничен, разполагаме само с един юрист, коментира шефът на местното водоснабдително дружество. Към момента все още имаме близо 250 висящи случая, добави той. Вълканов посочи, че досега компанията няма загубено нито едно дело в съда. За сметка на това пък несъбраните вземания от клиенти от няколко години са константна величина - около 7 млн. лева, посочи Валентин Вълканов.

Действията на местното ВиК дружество са напълно законни и в съответствие с правомощията, които сме им дали, уточни за "Позвънете Новини" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Той посочи, че на компаниите е дадено указанието първо да се изпращат покани за доброволно плащане на задълженията и след това да се пристъпва към съдебно дирене на сумите. На самите ВиК дружества пък е даден изборът да преценят дали да се обърнат към частен съдия-изпълнител, или към Агенцията за държавни вземания. Според Михалевски, ако водоснабдителните компании успяват да съберат изцяло дължимите им суми, то цената на водата може да падне значително. Като пример ресорният зам.-министър даде Добрич, където 50 на сто от добиваната от местното ВиК вода се потребява незаконно.

Ако там бъде повишена събираемостта, цената ще падне с 50-60 стотинки на кубик, прогнозира Михалевски. Заради сериозните измерения на проблема в Добрич и областта на ръководителите на местното дружество е разпоредено да провеждат периодични срещи с домоуправителите. Те трябва да ги приканват за съдействие при инкасиране на вземанията. Общо в цялата страна задълженията към водоснабдителните дружества са над 100 млн. лв., добави зам.-министърът.

Проектът за пречиствателна станция на Златни пясъци е на етап обсъждане на варианти за финансиране, каза още Михалевски. Той уточни, че цялата необходима сума не може да бъде подсигурена по оперативна програма "Околна среда". С евросредства може да се гарантира едва 1/3 от необходимия финансов ресурс. Като други източници на капитал са набелязани банков кредит и национално дофинансиране. Кредитът ще бъде обслужван от ползвателите на съоръжението - хотелиерите, обясни зам.-министърът. Той посочи, че сега в министерството се правят необходимите анализи, за да се прецени какъв точно да е делът на всеки един от източниците в проекта. Не съществува вероятност европейското финансиране да се провали заради частната собственост на водоснабдителната и канализационната мрежа. Източници от екоминистерството заявиха пред "Позвънете Новини" преди няколко седмици, че подобен обрат е повече от възможен. По думите на Михалевски, двата обекта - пречиствателната станция и мрежата, са самостоятелни и финансирането им не бива да се обвързва. Има искане паралелно с мрежата в комплекса да се изгради и дъждовна канализация, посочи още Михалевски. Засега обаче този проект не е на преден план, смята той.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: