ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Винените региони: Пътешествие през най-знаменитите винарски местности в България | ||||||
| ||||||
Има няколко български винени региона в България, всеки от които носи своята история, автентичност на отглеждането на сортовете, подготовка на гроздето, технологии на производството и отлежаването им в изби. Научете как се класифицират винените региони на българска територия и какво е специфичното за тях. Какъв е потенциалът в България за производство на вино? България е страна, която е известна с производството на тази алкохолна напитка, което се дължи на потенциала, който има. Характерно за страната е присъствието на различни климатични условия, които позволяват отглеждането на редица видове грозде за направата на богата гама от вина. Най-популярните сортове, които се отглеждат, са мискет, мавруд, димят, рубин, памид, гъмза, тамянка и много други. Това разнообразие се дължи на отличните условия – умерена влажност и оптимални валежи, високи температури през лятото и липсата на прекалено сурова зима. В резултат на благоприятните условия, се наблюдава голямо плодородие, а сортовете се характеризират с богат вкус и захари, придаващи необходимата сладост. Кои са основните винени региони? Основно се разграничават 5 области: 1. Дунавска равнина На територията на Дунавската равнина се наблюдават плодородни почви и преобладаващ континентален климат, който определя топло лято и студена зима. Тези условия са благоприятни за отглеждане на Каберне Совиньон и Мерло, които са сортове за направа на червено вино. 2. Тракийска низина Тя е известна с отглеждането на Мавруд. Тук се наблюдава умерено континентален климат, който се характеризира с меки зими и лета. 3. Розова долина Въпреки че се класифицира като най-малкият лозаро-винарски район, тероарът определя подходящи условия за производство на качествената напитка. В района преобладава направата на бели вина, особено по-сухите, като Димят. 4. Долината на Струма Тук климатичните особености са най-меки – зимите са по-топли, а летата се характеризират с горещини. Преобладаващи са канелено-горските почви, благоприятни за отглеждане на лозя за производство на червени вина с по-мек характер. Най-известният сорт е Широка мелнишка лоза. 5. Черноморски Морският климат се характеризира с по-мека зима и умерено топло лято. В комбинация с релефните особености и черноземните почви с голямо плодородие, черноморският регион се превръща в подходящо място за отглеждане на множество сортове, като пино ноар, шардоне, мускат, траминер и други за направа на бяло вино. Това са основните винени региони, които се обособяват според териториалното разпределение, климатичните, релефните и почвените условия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят една от най-натоварените улици във Варна заради ремонт
12:49 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
13:03 / 27.11.2024
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Благомир Коцев: Ако видите такива случаи, моля веднага сигнализирайте
17:50 / 27.11.2024
Варненци: Чудо се случва в тази градинка
11:00 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: