Вирус удря плажуващите в края на лятото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:46 / 20.08.2011
1335
Стомашна инфекция с диария и повръщане ни удря в края на лятото заради лошата хигиена в морските ни курорти. Пикът й се очаква в края на август и началото на септември. Това съобщи проф. д-р Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология и завеждаща отдел в Националния център по заразни и паразитни болести.

697 човека с остра форма на инфекцията които са потърсили помощ от спешните кабинети, са регистрирани за по-малко от седмица у нас, уточни епидемиоложката. Според проф. Кожухарова до голяма степен стомашната инфекция се дължи на недобра хигиена в капанчетата по морето, а туристите и пътуванията в сезона на отпуските допринасят за бързото разпространяване на заразата.

По мнението на експертите тя е от такъв характер, че от нея за по-малко от две денонощия може да пламне цял средно голям столичен квартал.

За България, както и за другите туристически страни не е изключение в разгара на сезона да има увеличаване на заразяванията, но този път пикът на стомашните разстройства у нас ще бъде много голям, прогнозира националната консултантка по епидемиология.

Новата болест започва с гадене повръщане, повишаване на температурата и общо неразположение, като обичаен летен грип. Докато обаче човек се усети, започват неудържимо и стомашните неразположения, разясниха инфекционисти. От заразяването до проявяването на заболяването минават не повече от шест часа.

То се предава много лесно не само с пръски от кихане и кашляне, и целувки, но с ползването на общи хавлиени кърпи и дори само от моментното дръпване от цигара.

Новата зараза не предизвиква усложнения като пневмонии и не уврежда ставите и костите. Тежкото обезводняване обаче може да увреди много бъбреците, особено на тези, които страдат от камъни и пясък в тях, каза още проф. Мира Кожухарова. Малките деца най-лесно се обезводняват, тъй като при тях диарията е придружена и с повръщане. Затова те веднага трябва да бъдат закарани в болница и сложени на системи.

По време на заболяването, дори още щом човек усети стомашно неразположение трябва да отиде при джипито си. Ако това се случи в почивните дни, да не се бави и да отиде в спешните центрове, посъветваха от Националния институт за заразни и паразитни болести.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).