Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Високата цена на горивата се отразява сериозно на рибарите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:12 / 15.03.2011Коментари (0)1023
© Impact Press Group
Има сериозна вероятност рибарите да се откажат от занаята си, заради високата цена на горивата. Това заяви Йордан Харасимов от сдружения "Черноморски изгрев". Той добави, че цената горивата влияе на всеки един сектор, като рибарите не са изключение от правилото. По негови думи ако положението не се овладее много от рибарите ще останат на брега, защото няма да имат възможност да пълнят с гориво плавателните си съдове и да влизат в морето, защото няма да имат такъв приход, който да покрие разхода за гориво.

Харасимов обясни, че например през миналата година, когато рибарите са влизали за сафрид, те са си правили сметката, какъв улов горе-долу могат да очакват и дали въобще си заслужава да влизат в морето. Сега ситуацията обаче е такава, че рибарите почти няма шанс да избият средствата отделени за гориво и предпочитат да стоят на брега. Освен това специалистът от сдружение "Черноморски изгрев" коментира, че дори цената на рибата да се вдигне, това няма да реши проблема, тъй като хората просто ще спрат да купуват и пак се получава ситуация, че горивото, което са изразходили рибарите не може да се възстанови.

Йордан Харасимов обясни, че един среден кораб дълъг около 15 м. по време на преходите в морето гори 16 литра дизел на час, но ако трябва да се даде повече газ, когато се дърпа трала тогава вече разхода може да скочи до 60 литра. По отношение на протестите специалиста посочи, че преди две години рибарите са протестирали, като не изключи вероятността това да де се повтори и сега, като се вземе предвид тежката икономическа ситуация. Освен това той добави, че е напълно възможно рибата да стане деликатес за варненци, тъй като няма да има рибари, които да я ловят или дори да има по пазарите, то тя ще бъде замразена, а не прясна. В момента има кая, лихмус, калкан, акула, кефал, карагьоз включително и цацата. Харасимов обясни, че това са риби, за които трябва да се влезе навътре в морето. Освен всичко досега рибарите са били освободени от акциза върху горивата. Ситуацията обаче вече е друга, тъй като сега те зареждат гориво, а парите от акцизите се връщат в края на всеки месец.

По данни на Йордан Харасимов в активния сезон рибарите, в това число и търговците на риба във Варненско достигат около 2000 души, които се издържат именно от риболов. Именно поради тази причина специалиста изрази категоричното мнение, че трябва да се вземат спешни мерки относно цената на горивата, защото много хора ще загубят препитанието си.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: