Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Висящи остават европроектите на община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 31.08.2011Коментари (0)846
© Varna24.bg
Един-единствен проект от оперативните програми има община Варна, по който всички договорени средства са изплатени. Това всъщност е и първият, по който работи администрацията - за рехабилитацията на 2 пътни отсечки. Спечелен бе още през 2008 г. Макар да беше неколкократно модифициран, заради което и подаден в последната минута, до момента в общинската хазна са влезли всичките 4,8 млн. лв., които са били предвидени по договора, сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните елементи на ЕС в България. С парите бяха ремонтирани каменарският път и отсечката между "Виница" и Св. св. Константин и Елена.

Макар и отдавна да са приключили, повечето от проектите на общината все още висят като неразплатени. Към края на миналия месец от подобни проекти в хазната са чакани над 10,7 млн. лв. Това е близо една четвърт от общата сума, договорена до момента по еврофондовете.

Най-фрапантният сред "висящите" е за рехабилитацията на музеите на Варна. По него се очаква да се изплатят 4,9 млн. лв., което на практика е почти цялата сума на договора. Още по-притеснително за това дали парите изобщо ще бъдат дадени на Варна е, че този проект се води за временно спрян. Вероятно една от причините е, че почти всички културни институти, включени в него, вдигнаха ръце от качеството на ремонтите.

Конфликтен е проектът за ремонт на СУПЦ "Анастасия Железкова". Той излезе по-скъпо от новото крило на онкоболницата в "Аспарухово". Забележките по изпълнението на проекта обаче явно не са само от страна на обитателите му, които нямаха топла вода и достъп до учебните си зали, а и от управляващия орган. Факт е, че половин година след приключването на проекта преведената по него сума е едва 10% от общо договорените средства. Все още се чака управляващият орган на оперативната програма "Регионално развитие" да се произнесе как, кога и дали общината ще получи останалите над 5 млн. лв.

Нито лев няма преведен и по заданието за облагородяване на междублоковите пространства в града. Общата сума на проекта е над 7,1 млн. лв., а е стартирал преди повече от година. Същата е ситуацията и с най-големия проект на Варна - за техническа помощ по разработване на проекти за ВиК инфраструктурата. От договорените още през 2008 г. 9,1 млн. лв. към края на юли няма преведен и лев. В същото време не остава много време по реализацията, защото финалният срок е през април следващата година.

Един-единствен е и проектът на Варна, в който общината е участвала със съфинансиране. В укрепването на срутището на ул. "Девня" от местната хазна са вложени малко под 100 000 лв. Всички останали задания - общо 14 на брой, по които бенефициент е община Варна, се плащат единствено с пари от европейските инструменти и националния бюджет.

2 прекратени проекта има общината. Срещу 220 000 лева по оперативната програма "Околна среда" местната администрация е трябвало да се сдобие с анализ на това колко и какъв боклук генерира населението на общината. Малко преди приключването на проекта обаче общината се отказва от него и подписва споразумение за прекратяването му. Аргументът е, че по ИСПА вече има реализиран подобен проект, а и сме получили покана за кандидатстване за изграждане на регионално депо за отпадъци по европейските програми. Така и не става ясно обаче при това положение защо изобщо е хвърлен ресурс за разработването на дублиращ проект.

Другият прекратен проект на Варна е за необходимостите на градския транспорт в града. Той бе свързан с екзотичната идея на бившия зам.-кмет по транспорта и настоящ депутат Свилен Крайчев за монорелсов влак. 300 хиляди лева щяха да струват проучванията дали изобщо градът има нужда от подобен вид транспорт.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: