Вижте едно място във Варна с близо 60 години разлика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:19 / 30.10.2023
16154
В днешния материал от постоянната рубрика на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем едно място от Варна с близо 60 години разлика. Това е част от бул. "Княз Борис I" в района на ж.к. "Бриз".

На горната снимка на нашия колаж се вижда прословутата вила "София", чийто изгорели руини бяха премахнати преди близо 2 години.

Историята й е повече от интересна. През 1931 година къщата, която вече е била построена, е купена от англичанина Дъглас Янг. Няколко години по-рано той пристига в София като консул на Великобритания. Очарован е от страната ни, жени се за рускинята Нина Старицка и така стига да покупката на прекрасната вила.

Дипломатическата кариера на Дъглас Янг обаче го завежда само след няколко години далеч от прекрасната му къща с панорама към морето във Варна. Той заминава за Малага, а впоследствие става британски консул в Швейцария.

Дъглас Янг осигурява британски паспорти на няколко десетки еврейски семейства, бягащи от нацисткия режим в Германия. Тъй като отношенията между Великобритания и Хитлеровия райх са доста сложни в този период, в крайна сметка дипломатът е обвинен в далавера с паспорти и уволнен през 1938-а. Янг, който е отявлен противник на фашизма, е толкова възмутен от поведението на собственото си правителство, което го наказва заради помощта му за преследваните евреи, че се отказва от английското си поданство. Заедно със съпругата си, която е срещнал в България, и доведения си син той емигрира в Южна Африка. А прекрасната вила във Варна остава на грижите на негови близки в България. През 1950 година е отчуждена от държавата.

След това става база на Министерството на здравеопазването и научна станция за развитие на знанията за курортното дело и физиотерапията в Народна република България. Това се случва през 1971 година.

Дъглас Янг и съпругата му напускат този свят преди рухването на социализма и последвалата реституция. Единственият им наследник възстановява собствеността си върху къщата. През 1997-а, когато тя пламва и от нея остават призрачни руини. Преди близо 2 години тя бе окончателно премахната.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).