Вижте какво се появи в центъра на Варна, всички спират да се снимат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:02
706
Паметна плоча на големия актьор, изиграл култовата роля на Баш майстора - Кирил Господинов, се появи във Варна. Тя се намира в Градската градинка – между сградите на Театъра и Филиала, в близост до ул. "Русе“, видя репортер на Varna24.bg.

От години дъщерята на великия актьор - Веселина Господинова, се бори за почетен знак, да показва, че Варна е свързана с Кирил Господинов. Преди време тя реализира подобен проекта в Тервел, където е последния дом на Кирил Господинов.

Във Варна той е живял на ул."Никола Кънев"17, последният вход до сиропиталището, където все още на звънеца пише неговото име.

Поставянето на барелеф на Кирил Господинов се коментира от години. Последно на експертен съвет по естетизация преди 3 години бе обсъждано мястото, където да се постави. Предложението бе почетния знак да се ситуира в градинката зад Окръжния съд. Тогава това не бе одобрено, с мотив, че там се намира паметника на цар Калоян и този на цар Борис ІІІ, който е първия почетен символ на владетеля, наречен приживе Царя Обединител, в България.

Тогава се обсъждаше почетния символ на Кирил Господинов да бъде поставен в пространството зад сградата на Драматичния театър в морския град.

Кирил Господинов е роден на 24 май 1934 г. в село Раково, Провадийско и починал на 18 април 2003 година във Варна.

Кандидатства заедно с Невена Коканова във ВИТИЗ, но дълго не ги приемат, тъй като нямат дипломи за средно образование. Завършва ВИТИЗ през 1966 г. Същата година е поканен в Ямболския драматичен театър. След това играе в Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ Варна (1966 – 1971), Театър "София“ (от 1971). Щатен артист в СИФ. Член на СБФД (1971) – дългогодишен член на ръководството на секция "Актьори“ при "СБФД“.

Господинов играе във филмите "Понеделник сутрин“ (1966), "Шведските крале“ (1968), "Птици и хрътки“ (1969), "Нощем с белите коне“, "Тримата от запаса“ (1971), "Бон шанс, инспекторе!“, "Петък вечер“ (1986), "Момчето си отива“. Най-известен е с главната си роля във филма "Баш майсторът“ и неговите продължения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна се проведе важна среща на главните сержанти на командва...
Скъп айфон донесе глоба на млад варненец
10 години зад решетките за украинец, убил свой колега край Варна
Наградиха заслужили варненци
Три варненски университета откриха официално академичната си годи...
50 бебета са родени през 2024 година във Варна с помощта на общин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).