Вижте кът във Варна, който е бил като кралска ботаническа градина преди 80 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:30 / 17.06.2024
2545
Достоен да бъде част от кралска ботаническа градина е бил кът във Варна. Това е било преди 80 години, и за съжаление, от него са останали само хубави стари черно-бели снимки и един от най-емблематичните фонтани, не само във Варна, но и в цяла Източна Европа.

Това е района между Морското казино и сцена "Раковина“ в Приморския парк. Той днес е "героя“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

На горната снимка от нашия колаж се виждат красиво оформените и поддържани градинки от двете страни на Фонтана на сирените. Виждат се бананови палми, алое и други красиви растения.

Тези дни стана ясно, че това място отново може да си върни своя блясък. В него ще бъдат обособени цветни композиции с перенни растения и декоративни треви. Това ще е по подобие както е бил преди близо век. Новата "премяна“ на едно от емблематичните места в Морската градина, бе засегната на презентация пред кметът на Варна Благомир Коцев и ръководството на Община Варна, които бяха запознати с новата идейна концепция за зацветяване на Морската градина. Разработката включва част от централните алеи в парка и бе представена от ландшафтния архитект в Община Варна Надежда Харизанова. На срещата присъства и директорът на общинското предприятие, което поддържа парка - Стоян Аргиров.

На нея бе оповестено, че има идея, която предвижда централната алея в Морската градина да бъде зацветена в геометрична композиция, която да включва перенна растителност, сезонни цветя и декоративни треви. За бордюрите могат да се използват декоративни храсти.

Новата визия бе поискана от кмета Благомир Коцев, като целта е да се засаждат повече многогодишни растения. Така първоначалната по-висока инвестиция ще бъде за сметка на последващата поддръжка на растенията в парка.

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...
Червен код за пожари за Добричка област, оранжев за Варна!
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).