Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Владиката Кирил застроява двора на варненската митрополия
Автор: Екип Varna24.bg 14:57 / 12.01.2012Коментари (1)901
© Varna24.bg
"Православен църковен комплекс за обществено и делово обслужване" ще бъде изграден в двора на Варненската и Великопреславска митрополия. Това става ясно от разрешението за изработване на Подробен устройствен план (ПУП), издадено от главния архитект на Варна Петър Йорданов.

Според заданието на Варненската и Великопреславска митрополия, изработка на ПУП за два имота, които се намират съответно на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" №1 и на бул. "Съборни" № 31-А (и двата в рамките на двора на варненската Митрополия) ще даде възможност "за реализирането на инвестиционни намерения", изразяващи се в строителството на две нови сгради.

Първата от тях, към бул "Мария Луиза" ще представлява "Централен православен - църковен духовен просветен център", а втората, към бул. "Съборни" ще се ползва за църковни канцеларии, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня.

"Няма такова нещо!", беше първата реакция на варненския владика Кирил днес. След уточнението, че все пак има издадени строителни книжа и проект, доказващи намеренията за изграждането на комплекса, митрополитът отговори: "Няма да ви кажа нищо! Има само книжа , документи разни, но това е далечна работа. Обадете се по-нататък!".

Възложител на проекта за изграждане на центъра, който трябва да бъде вдигнат в двора на варненската и великопреславска митрополия в историческата част на града, е църковното настоятелство при съборната църква "Успение Богородично". Негов изпълнител е архитектурното бюро "Фрибул".

Освен новото строителство, отреждането на урегулиран поземлен имот позволява надстрояване и пристрояване на съществуващи сгради, като се запазва тяхното предназначение. Най-значимата от тях е тази на самата Митрополия, която е и паметник на архитектурата. Тя е проектирана от арх. Петко Момчилов, като фасадата й включва елегантни неовизантийски елементи. За нейната историческа и културна значимост говори фактът, че през 1892 г. Момчилов печели конкурси за изграждането на моста на кралица Елизабет Брюне в Будапеща и Литийният мост на река Нева в Санкт Петербург. След разглеждане и оценяване на конкурсните работи обаче, арх. Момчилов остава на второ място, а призовата награда е връчена не на друг, а на прочутия Густав Айфел.

Според заданието за изработване на проекта сградата на митрополията няма да бъде засегната от проекта. Друга постройка, със статут на архитектурно-строителен паметник на бул. "Съборни" обаче, намираща се пак в рамките на митрополитския комплекс, ще бъде надстроена и пристроена, за да бъде свързана с новия център.

"Решението за отреждане на църковна администрация, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня е съобразено със заданието на възложителя в резултат на нарасналата необходимост от административно-приемни и публично-обществени изяви на институцията", пише в обяснителната записка към проекта на арх. Бюро "Фрибул". В нея се уточнява, че "стремежът към създаване на среда с впечатляващо и емблематично звучене, налага работа с трайни естествени материали, които запазват качествата си за продължителен период от време".

Всичко това означава, че стойността на бъдещия проект също ще бъде впечатляваща, коментираха днес строителни предприемачи. Варненският и великопреславски митрополит обаче категорично отказа да даде, каквито и да е подробности за стойността на проекта и източникът на средства за реализацията му.

През октомври 2008г. владиката Кирил освети първата копка на друг свой проект - църквата "Св. Прокопий Варненски". За неговото финансиране бе обявена широка дарителска кампания, но и до този момент църквата не е завършена, а датата на откриването й остава неопределена в далечното бъдеще именно заради липсата на средства за завършването й.

Пак през 2008г. митрополит Кирил заложи сградата на Варненската и Великопреславска митрополия срещу заем за откупуването на някогашния манастир "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав. Новината беше потвърдена лично от тогавашния говорител на Епархийското настоятелство във Варна адвокат Веселин Панов. "Митрополията се обърна към банка и на база на месечните си оборотни средства доказа, че може да погасява вноските по кредит за манастира, каза за "Дневник" той. Срещу него бе ипотекирана сградата на митрополията".

Според свещеници във Варна обаче залагането на митрополитска резиденция е прецедент, и е било извършено в нарушение на чл. 110, т. 28 от Устава на БПЦ. Той гласи, че продаване, заменяне и ипотекиране на недвижими църковни имоти, както и сключване на договори за заем, могат да бъдат извършвани само след санкция на намаления състав на Светия Синод - петчленния орган, който се ръководи лично от патриарха или негов заместник.

Потърсен за отговор на въпроса, дали Варненският владика е получил разрешение за сделката си, главният секретар на Светия Синод дядо Наум затвори телефона си веднага след като разбра, за какво става дума.

Освен сградата на Митрополията, имотът, ипотекиран през 2008г. от Кирил включва и 4-те дка дворно място, в което сега предстои да бъде изграден въпросният православния център.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.01.2012 г.
0
 
 
ами гараж за колата,тоя Линкълн на улицата ли ще стои.....????? секретарка не им ли трябва.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: