Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Внесоха жалба до Административния съд във Варна заради наредба на ОбС
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 01.04.2010Коментари (0)1200
© Varna24.bg
Жалба до Административния съд във Варна внесе от името на енергийни и телекомуникационни предприятия адвокат Константин Парчев. Тя визира Наредба за определянето и администрирането на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на община Варна, приета с решение на Общински съвет Варна под № 1976-4-3/17.02.2010 г.

В резултат на тази промяна бяха въведени такси под формата на „цени за услуга" за прокарване през имоти - общинска собственост, на електрически и телефонни кабели; водопроводи и канализации; топлопроводи и газопроводи и т.н., пояснява юристът. Той е подал жалбата като представляващ лицензирани търговски дружества за съответните дейности, опериращи на територията на града, чийто законни права и интереси са засегнати от наредбата. Причината е, че тя е незаконосъобразна, тъй като влиза в противоречие с правни норми от по-висок ранг, а именно Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС), допълва той.

Съгласно чл.67, ал.2 от ЗЕ енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, газопроводи, топлопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи като осигуряват техническата безопасност и предприемат мерки за недопускане на щети.

Аналогичен по своето императивно съдържание е и текстът на чл. 295, ал.7 от ЗЕС, касаещ дейността на телекомуникационните дружества, а именно: "Използването на мостове, пътища, улици и тротоари и други имоти - публична общинска собственост, за прокарване, преминаване и поддържане на електронни съобщителни мрежи и/или услуги, е безвъзмездно, обяснява адвокат Парчев.

Казусът възникна, след като на сесията на 17 февруари тази година по предложение на кмета Общинският съвет във Варна промени наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Общинските съветници гласували цени за „Учредяване на право за преминаване през чужд поземлен имот за издаване на разрешения за строеж за проводи на инженерната инфраструктура". За тези, касаещи топлопроводи и газопроводи, трябва да се заплаща по 30 лв. на линеен метър, а за електрически кабели - 12 лв./л. м. На сесията са приети и други цени за прокарване на инженерна инфраструктура, а именно: за водопровод и канализация - 21 лв./л. м., а за телефонни кабели - 12 лв. на линеен метър.

Жалбата са подписали управляващите на следните дружества: „Е.ОН България мрежи" АД, „Овергаз Изток", „МСАТ Кейбъл" АД, „Варна НЕТ", "Примагаз", „Спектър НЕТ", „Ариел ТВ" АД, „Кейбълтел" ЕАД, „Ломат" ООД.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: