Вносните зеленчуци по пазарите във Варна залежават

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:07 / 07.06.2011
818
Вносните зеленчуци по пазарите във Варна залежават, жалват се търговци. Причината била в заразата по краставиците, която отказала предпазливи варненци не само от този вносен зеленчук, но и от всичкия зарзават като цяло, освен от нашенския. Наблюдавал се небивал бум на търсещи българска продукция, въпреки че е на по-високи цени.

"Според мен и колегите ми е логично, щом заразата идва от Испания, да не се купуват плодове и зеленчуци само от там. Страни, които нямат нищо общо с бактерията, също са тотално отсвирени от варненци. Не можем да си продадем вносната стока, всеки пита за българско. Цените на вносния зарзават паднаха драстично и пак няма голям ефект при търсенето", жалва се варненката Даниела Минчева, продавачка на сергия с плодове и зеленчуци.

Жената допълва, че тяхната стока е много специфична, тъй като е много нетрайна. Ако не се продаде бързо, тя се разваля и се бракува. Ето защо тя и нейните колеги се притесняват, че няма да успеят да продадат вносния зарзават, с който са заредили сергиите и вложените им пари ще отидат на вятъра.

Цените на вносните зеленчуци наистина упорито вървят надолу, показа проверка. Според търговци пък за краставиците дори падат под себестойност. На варненските пазари може да се открият цени за кило от зеленчука около и малко над 1 лев, което според търговци е много по-ниско равнище от реалното. Положението с краставиците в големите вериги супермаркети е същото.

"Истерията около бактерията е пълна. Всички купувачи питат и разпитват по половин час за всеки зеленчук по сергията - от къде е внос, имало ли български, безопасен ли е, хубав ли е. Обслужването се бави, пък и на нас, продавачите, ни писва да повтаряме едно и също по хиляди пъти на ден. Нерядко се случва да ни разпитват по един час и накрая да не купят нищо", възмущава се продавачът Райко Донев.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).