Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вносните зеленчуци по пазарите във Варна залежават
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 07.06.2011Коментари (0)818
© Varna24.bg
Вносните зеленчуци по пазарите във Варна залежават, жалват се търговци. Причината била в заразата по краставиците, която отказала предпазливи варненци не само от този вносен зеленчук, но и от всичкия зарзават като цяло, освен от нашенския. Наблюдавал се небивал бум на търсещи българска продукция, въпреки че е на по-високи цени.

"Според мен и колегите ми е логично, щом заразата идва от Испания, да не се купуват плодове и зеленчуци само от там. Страни, които нямат нищо общо с бактерията, също са тотално отсвирени от варненци. Не можем да си продадем вносната стока, всеки пита за българско. Цените на вносния зарзават паднаха драстично и пак няма голям ефект при търсенето", жалва се варненката Даниела Минчева, продавачка на сергия с плодове и зеленчуци.

Жената допълва, че тяхната стока е много специфична, тъй като е много нетрайна. Ако не се продаде бързо, тя се разваля и се бракува. Ето защо тя и нейните колеги се притесняват, че няма да успеят да продадат вносния зарзават, с който са заредили сергиите и вложените им пари ще отидат на вятъра.

Цените на вносните зеленчуци наистина упорито вървят надолу, показа проверка. Според търговци пък за краставиците дори падат под себестойност. На варненските пазари може да се открият цени за кило от зеленчука около и малко над 1 лев, което според търговци е много по-ниско равнище от реалното. Положението с краставиците в големите вериги супермаркети е същото.

"Истерията около бактерията е пълна. Всички купувачи питат и разпитват по половин час за всеки зеленчук по сергията - от къде е внос, имало ли български, безопасен ли е, хубав ли е. Обслужването се бави, пък и на нас, продавачите, ни писва да повтаряме едно и също по хиляди пъти на ден. Нерядко се случва да ни разпитват по един час и накрая да не купят нищо", възмущава се продавачът Райко Донев.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: