Водещи световни специалисти пристигнаха за важен международен симпозиум на МУ-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:19
217
Курортът Св. св. Константин и Елена бе домакин на 14-тия Международен симпозиум по риносинуит и назална полипоза и 7-ми симпозиум по обструктивна сънна апнея и хъркане, организиран от колектива на научна група 3.2.2 "Обструктивна сънна апнея и коморбидност“, по проект  № BG-RRP-2.004-0009-C02 "Медицински университет - Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“.

В  симпозиума като лектори се включиха утвърдени специалисти по оториноларингология, пулмология, обществено здравеопазване и др. от Италия, Япония, Индия, Мала Азия, Египет, Филипини, Германия, Северна Македония, Израел, Малта, Румъния, Турция, Гърция, Албания и България. На форума бяха представени повече от 45 презентации с интердисциплинарна практическа насоченост, разпределени в осем научни сесии, като във фокуса на научното събитие бяха поставени: диагностиката и лечението на синдрома на обструктивна сънна апнея и хъркане; ролята на коморбидността, свързана с обструктивната сънна апнея, работа върху развиване на методи за лечение на леки и средни форми на обструктивна сънна апнея и хъркане с помощта на интраорални дентални апарати, включително и на развиване на други методи за лечение в медицината на съня. Дискутирана тематика бе и ролята и значението на медицината на съня и коморбидността. Засегнати бяха и теми, свързани с риносинуита и назалната полипоза, ринопластиката и алергологичните състояния. Проведоха се и няколко кръгли маси, свързани с обструктивната сънна апнея – социални аспекти и лечение, както и в областта на слухопротезирането.

Провеждането на научната конференция даде възможност да се обмени информация и успешни практики между утвърдени учени в областта и да се създадат условия за изграждане на контакти със специалисти от различни държави. Това е предпоставка за осъществяването  колаборация и обмен на опит между участниците, което е в унисон с една от целите, заложени в раздел 3.3. Международно сътрудничество в стратегическите области на висшето училище, а именно – предоставяне на възможността на максимален брой млади учени от МУ–Варна, работещи в направлението "Профилактика, мениджмънт на болестите и на здравните системи“ и "Обществено здраве и мениджмънт на болестите“, директно да обменят опит и знания с  учени от цял свят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕ...
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!
Националната образователна кампания "Пресичам безопасно с TEDI" г...
Варненци станаха свидетели на уникално явление


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).