Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Военни от 13 държави пристигат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:23 / 11.09.2024Коментари (0)1083
©
Представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи са в България за участие на учението ,,Sea Breeze 2024.3“ и съпътстващата го конференция ,,Sea Breeze 24.2 Fleet Commanders` Conference 2024“ на командващите и командирите на военноморските сили на участващите държави.

"Целта на ,,Sea Breeze 2024.3“ е да се отработят тактики, техники и процедури, свързани с борбата с минната опасност. България има водеща роля за осигуряване на сигурността в Черно море, а българските Военноморските сили са провели най-много учения в Черноморския регион през тази година. По време на ,,Sea Breeze 2024.3“ ще бъдат отработени различни действия за борба с плаващи и дънни мини, както и други подводни дейности, включително и аварийно-спасителни“, заяви командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов.

В съвместните тренировки и действия, които се провеждат изцяло в териториалните води на България, ще се включат представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи. 

Историята на ученията, които се провеждат в този формат и с тази насоченост от 1997 г., представи накратко вицеадмирал Томас Иши.

"Фокусът на тазгодишното учение е насочен към осигуряване стабилността на Черноморския регион. След началото на руската инвазия са засечени над 105 плаващи мини, като най-малко пет плавателни съда са засегнати от тях. Това застрашава не само търговското корабоплаване, а и снабдяването с храни и стоки изобщо. САЩ, заедно със своите съюзници и партньори, са решени да работят за осигуряване на нормалното корабоплаване в Черно море, а начинът да се борим с минната опасност е като действаме заедно и подобряваме нашата съвместимост, упражнявайки различни процедури и тактики“, посочи командирът на 6-и Американски флот.

"Като цяло учението, по-голямата част от което ще се проведе на море, ще ни помогне да се сработим и да се справяме по-добре в борбата с опасностите, които възникват пред нас. Оценяваме наистина много високо лидерството на България и това, че е съдомакин на учението. Ние сме приятели, партньори и съюзници, а заедно с останалите нации, които ще се присъединят към нас в рамките на учението, сме част от общите усилия да осигурим свобода на корабоплаването, сигурност и стабилност в региона. САЩ са силно ангажирани с този процес, а като членове на НАТО заедно сме по-силни и по-добри в стремежа да осигурим изпълнението на тази обща цел“, заяви вицеадмирал Томас Иши.

В отговор на журналистически въпрос, контраадмирал Михайлов даде разяснения за предстоящите активации на Противоминната военноморска група за Черно море.

"Самият факт, че за толкова кратко време бяха постигнати политическите договорености, а трите държави бяха в състояние да изпратят подготвени кораби и групата да се сглоби, да декларира готовността си действие в планираните до края на годината активации, са показател за усилията, които черноморските държави полагат в борбата с минната опасност и осигуряване на безопасността в Черно море. Това също така е добър атестат, доказващ колко успешна е до този момент работата на групата“, заяви той.

"Самото решение за създаване на такава група на конференция през миналата година и нейното активиране през 2024 г. е много важно за развитието на региона“, подчерта и вицеадмирал Томас Иши.

Противоминната група за Черно море е създадена по решение на трите държави от Черноморския регион, които са подписали Меморандум за нейното създаване – Турция, България и Румъния, и решенията се вземат от тях. Всички други нации, които ще участват в учението ,,Sea Breeze 2024.3“, ще окажат всяка възможна подкрепа на групата. По този начин корабни екипажи ще могат да се възползват от опита, който всички са натрупали през последната година и половина в обезвреждането на плаващи мини в Черно море.

"Искам да отбележа, че ние сме участници във всички учения, провеждани в Черно море“, отбеляза вицеадмирал Томас Иши. "Това означава, че ние водим със себе си експерти, споделяме процедури, по които действаме при унищожаване на плаващи мини, носим ново оборудване и предоставяме процедури, които да бъдат изпитани по време на учението. В това число специални сонарни системи за засичане на мини, а освен това - различни автономни подводни апарати, които могат да бъдат използвани в борбата с тях“, посочи той.

В отговор на въпрос вицеадмирал Томас Иши отбеляза: "Като командир от НАТО, в момента ще ви отговоря, че нашата основна цел е да възпираме Русия да не нападне НАТО. Правим това като показваме, че всички ние, партньорите от Алианса, сме обединени и можем навсякъде да действаме единно и съвместно, независимо от това на каква територия се намираме. Ние използваме корабите, оръжейните системи, амфибийните средства, за да покажем, че сме в достатъчна степен силни и способни да се противопоставим заедно и съвместно на всяка една атака.“

"Ние имаме дългогодишна история на сътрудничество между САЩ и българските ВМС“, каза вицеадмирал Томас Иши в отговор на въпрос за бъдещото сътрудничество между САЩ и България. "Знам, че са в ход проекти за модернизация на ВМС на България, които в бъдеще ще дадат възможност за разширяване на това сътрудничество. За мен лично няколко неща са особено интересни и значими – това са модернизацията на военния флот чрез придобиване на нови кораби, модернизацията на Военновъздушните сили чрез придобиване на Ф-16, както и модернизацията на Сухопътните войски с придобиването на бойни машини "Страйкър“. Възможността да се повиши съвместимостта във всеки един спектър на бойните операции показва още веднъж способността ни да действаме заедно и да бъдем по-силни“, отбеляза той.

"САЩ са стратегически съюзник на България и това се вижда ясно от всички аспекти на нашите съвместни действия“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов. "Имаме изключително добри взаимоотношения и работим много добре заедно в различни сфери на сигурността. Сигурен съм, че в бъдеще нашите взаимоотношения ще се задълбочат още повече“, допълни той.

"Имайки предвид, че България вече двадесет години е част от НАТО и продължаваме успешно да изпълняваме своите конституционни задължения, ми дава основание да заявя, че като член на Алианса се чувстваме по-сигурни, работейки заедно с нашите съюзници и особено със съюзниците ни от САЩ. Мисля, че това е начинът да осигурим стабилност и сигурност в нашия регион“, каза в заключение контраадмирал Михайлов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: