Военният флот връчва натовски сертификати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 04.08.2009
1086
Правото да връчват сертификати на НАТО за оперативна съвместимост на кораби, са получили българските Военноморски сили (ВМС). Те са заслужили доверието на алианса, след като фрегатата "Дръзки" е получила по-висока оценка от сертификационния екип на НАТО, в сравнение с тази на националния екип на Военноморския флот, посочи началникът на Щаба по подготовката на флота контраадмирал Пламен Манушев.

Оперативната съвместимост на "Дръзки" беше оценявана на миналогодишното издание на учението "Бриз". Тази година цел на учението беше сертифицирането на базовия миночистач "Прибой", който трябва да се включи в постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море. Миночистачът бе сертифициран на първо национално ниво съгласно методиката за оценка MAREVAL. През ноември корабът ще се включи в учението "Нусред" в Мраморно море за потвърждаване на получения сертификат и оценяване от страна на НАТО. Фрегатата "Дръзки" пък ще участва в учението "Лоял Мидас" и за пореден път в операцията на НАТО "Актив индевър".

Кризата вероятно ще забави модернизацията на Военноморските сили, каза още контраадмирал Манушев, който отчете работата на флота през изминалата година в навечерието на 130-годишнината от създаването му. Началникът на Щаба по подготовката на ВМС припомни, че програмата за обновяването им предвижда осигуряването на още два минни ловеца, три миночистача и две подводници. До края на годината се очаква първият от шестте хеликоптера "Пантер" - производство на френски консорциум, два от които предназначени за търсене и спасяване. Останалите пет трябва да бъдат предоставени в рамките на две години.

Смяната на командването на оперативното военноморско съединение на черноморските държави "Блексийфор" е сред акцентите на програмата за отбелязване на годишнината на флота, информираха от ръководството. Както е известно, България поема командването от Украйна и ще ръководи съединението в продължение на година. Специален жест пък отправя певецът Веселин Маринов, който ще изнесе концерт във Варна, посветен на празника.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
16.08.2009 Тълпи от варненци разглеждат днес историческия италиански кораб
15.08.2009 Бойко Борисов посети историческия италиански военен кораб „Америго Веспучи”
14.08.2009 Бойко Борисов ще се срещне с екипажа на историческия италиански кораб „Amerigo Vespucci”
14.08.2009 Командирът на италианския кораб „Америго Веспучи” се срещна с новия областен управител на Варна
14.08.2009 Италиански ветроходен кораб пристигна във Варна
10.08.2009 Комодор Георги Мотев: Грузия не е заявила отказ от участие в международното учение "Блексийфор"
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).