Връщат паметника на подводничаря Александър Девятко

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:21 / 23.03.2010
827
Да бъде възстановен паметника на Александър Девятко, командвал съветската подводница Щ-211, потопена през Втората световна война край Варна, реши днес постоянната комисия по култура към местния парламент. Както е известно от архивите, на 11 август 1941 г. командваната от украинеца подводната лодка превозва до българския бряг диверсионна група, водена от Цвятко Радойнов.

Официално писмо с молба за връщането на паметника в района на курортна поликлиника е било отправено от украинския консул във Варна до председателя на Общинския съвет, стана ясно от заседанието. За да стане това, местният парламент ще трябва да отмени свое предишно решение за премахване на паметника, който обаче не е съвсем ясно къде се намира в момента.

Да бъде изграден паметник на моряка бе другото взето решение на днешната комисия по култура, вероизповедания и медии. Предложението е отправено от фондация „Морски съдби", в която участват председателят на ОбС Борислав Гуцанов и кметът на Варна Кирил Йорданов. Експертен съвет вече е одобрил място за монумента - 2-ра буна, където и по традиция се хвърля богоявленският кърст.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).