Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Все повече млади свещеници в епархията
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 04.03.2009Коментари (0)651
Увеличаване на броя на млади свещеници отчетоха от Варненската епархия в последните години. Това е изключително важно за развитието на православната църква, заяви Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Младите приемат богослужението с радост и желание. По този начин те привличат много повече млади семейства в руслото на християнската вяра, добави Негово Високопреосвещенство.

По време на отминалия голям християнски празник неделя Сиропустна д-р Кирил чества 20 години от каноничния си избор за Варненски и Великопреславски митрополит. В духа на празника той поиска прошка от всички ближни, които волно или неволно е обидил. "Хората трябва първо да се върнат в църквата и да дадат прошка и чак тогава да поискат и те да бъдат опростени", добави д-р Кирил. "За да получиш, първо трябва да дадеш. Това е основното правило на нашата вяра", добави митрополитът.

От момента на встъпването в длъжност на д-р Кирил до сега населението на Варна се повишило тройно, отчете самият той. Най-хубавото е, че много млади семейства почнаха да посещават църквите и то по време на пост. Това говори, че те участват пряко в светите тайнства, добави митрополитът. Именно по този начин се изразява истинският живот на православния християнин. Той трябва да участва пълноценно в светите тайнства, защото ако показва вярата си само с присъствие в храма, то тя не е пълноценна.

Като основен успех, след двайсетте години начело на местната епархия, Негово Високопреосвещенство отчете доброто сътрудничество между отделните институции във Варна. Доброто взаимодействие между митрополията, общината, областната управа и Военноморските сили е изключително важно, заяви д-р Кирил. Едно от явленията, станали факт по време на неговото управление, е Общественият комитет за православни ценности, който обединява всички институции в града. Той е единствената подобна структура в България. С изключителен успех епархията осъществява и редица инициативи, свързани със социалното подпомагане на нуждаещите се на територията на Варненската и Виликопреславска митрополия.

Д-р Кирил събра свои приятели и близки на чаша вино на благотворителен прием в полза на децата от седмичната детска градина "Вяра, Надежда и Любов" в с. Кичево. Тя функционира под патронажа на асоциацията "Св. апостол Андрей Първозваний". Със събраните на приема пари ще бъдат закупени дрехи, лекарства и консумативи, необходими за издръжката на децата в Кичево, уточни той.

В неделя митрополит Кирил отслужи водосвет за здраве и благословение в новоизградения параклис "Св. Андрей Първозваний" във варненския кв. "Чайка".

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: