Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Все повече млади свещеници в епархията
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 04.03.2009Коментари (0)651
Увеличаване на броя на млади свещеници отчетоха от Варненската епархия в последните години. Това е изключително важно за развитието на православната църква, заяви Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Младите приемат богослужението с радост и желание. По този начин те привличат много повече млади семейства в руслото на християнската вяра, добави Негово Високопреосвещенство.

По време на отминалия голям християнски празник неделя Сиропустна д-р Кирил чества 20 години от каноничния си избор за Варненски и Великопреславски митрополит. В духа на празника той поиска прошка от всички ближни, които волно или неволно е обидил. "Хората трябва първо да се върнат в църквата и да дадат прошка и чак тогава да поискат и те да бъдат опростени", добави д-р Кирил. "За да получиш, първо трябва да дадеш. Това е основното правило на нашата вяра", добави митрополитът.

От момента на встъпването в длъжност на д-р Кирил до сега населението на Варна се повишило тройно, отчете самият той. Най-хубавото е, че много млади семейства почнаха да посещават църквите и то по време на пост. Това говори, че те участват пряко в светите тайнства, добави митрополитът. Именно по този начин се изразява истинският живот на православния християнин. Той трябва да участва пълноценно в светите тайнства, защото ако показва вярата си само с присъствие в храма, то тя не е пълноценна.

Като основен успех, след двайсетте години начело на местната епархия, Негово Високопреосвещенство отчете доброто сътрудничество между отделните институции във Варна. Доброто взаимодействие между митрополията, общината, областната управа и Военноморските сили е изключително важно, заяви д-р Кирил. Едно от явленията, станали факт по време на неговото управление, е Общественият комитет за православни ценности, който обединява всички институции в града. Той е единствената подобна структура в България. С изключителен успех епархията осъществява и редица инициативи, свързани със социалното подпомагане на нуждаещите се на територията на Варненската и Виликопреславска митрополия.

Д-р Кирил събра свои приятели и близки на чаша вино на благотворителен прием в полза на децата от седмичната детска градина "Вяра, Надежда и Любов" в с. Кичево. Тя функционира под патронажа на асоциацията "Св. апостол Андрей Първозваний". Със събраните на приема пари ще бъдат закупени дрехи, лекарства и консумативи, необходими за издръжката на децата в Кичево, уточни той.

В неделя митрополит Кирил отслужи водосвет за здраве и благословение в новоизградения параклис "Св. Андрей Първозваний" във варненския кв. "Чайка".

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: