Всеки втори от 700-те рискови варненци е с хепатит “С”

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 08.12.2008
540
Няма носители на ХИВ и СПИН сред седемстотинте души, изследвани от различни рискови групи в община Варна. Амбициозният проект си постави за цел да проведе мащабно проучване в навечерието на 1 декември - Световният ден за борба с ХИВ/СПИН, което да даде отговор на въпроса кои от предаваните по полов път болести са най-разпространени. Резултатите от вирусологичните изследвания са станали известни в края на миналата седмица. Приключилото обследване показва, че сред наркоманите, мъжете и жените с рисково сексуално поведение във Варненска община най-много са носителите на хепатит С. "Хепатит С е най-широко разпространената инфекция сред тези прослойки. Почти половината от изследваните са се оказали положителни за хепатит С. Най-много положителните резултати за това заболяване са открити в групата на инжектиращите си венозно наркотици и сред лицата, лишени от свобода. Доста по-малко са засегнатите от хепатит В и сифилис", допълни ръководителят на дирекция "Надзор на заразните болести" в Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве д-р Светла Станева.

От началото на годината над 2300 изследвания за СПИН са направени и в Кабинета за анонимно консултиране и безплатно изследване в здравната инспекция. Три от петте положителни проби за ХИВ на жители на Варненско тази година са открити в кабинета на РИОКОЗ. Само през последния месец в инспекцията са изследвани 1400 души по националната програма за СПИН, при които не са открити серопозитивни, допълни д-р Станева. Над 300 души са изследвани на 1 декември в трите варненски университета, където също няма регистрирани серопозитивни. Най-много са доброволно изследвалите се във Икономическия университет.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).