Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Всяка година във Варненско около 10 души загиват на работните си места
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 01.05.2010Коментари (0)683
Всяка година средно между 9 и 12 души от Варненска област загиват на работните си места, съобщи началникът на Инспекцията по труда (ИТ) Иван Иванов. Поводът бе Деня за почит към паметта на починалите при трудови злополуки - 28 април. По данни от НОИ най-много инциденти с фатален изход е имало през 2001 г. - 15, най-малко - 5, през 2003 г. В повечето случаи смъртта е застигала жертвите на път за работа или след завръщане от офиса. Според чл. 55 ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за трудова злополука се смята всеки инцидент, станал 1 час преди или след края на законоустановеното работно време.

Най-рискови са строителството, корабостроенето и кораборемонтът. В първия отрасъл злополуките са най-тежки, във втория - най-многобройни. Една от основните причини е наемането на хора без изградени трудови навици. Затова работодателите трябва да обърнат по-сериозно внимание на обучението и подбора на кадри, посъветва Иванов. През първото тримесечие на т.г. са регистрирани 90 трудови злополуки, като едната е завършила трагично.

Общият извод е, че спрямо 2005 г. производственият травматизъм е намалял с около 20%. Според данните 70% от злополуките са предизвикани от подхлъзване, препъване, стъпване накриво и други подобни обстоятелства, което се свързва с неадекватното поведение на работещия на отреденото му от шефа на фирмата място.

Има опити на работодатели да прикриват трудовите злополуки, призна шефът на ИТ - Варна. През м.г. има 3 подобни случая с фирми, партньори на "Булярд Корабостроителна индустрия". Обикновено работникът получава уверение, че ще му бъде платено лечението, ако скрие за инцидента на работното място.

През първото тримесечие в ИТ - Варна, са постъпили 335 жалби от граждани, като 80% от тях са за забавени или неизплатени заплати. Зачестяват и оплакванията срещу неоформяне на трудови книжки след освобождаване от длъжност.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: