Втори опит за омбудсман във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 28.04.2011
1056
Община Варна трябва да избере свои обществен посредник, който да е ангажиран с проблемите на гражданите. Идеята бе лансирана днес от общинският съветник от "Атака" Красимир Маринов. Той е изработил проект за правилник. Предложението трябва да получи принципно съгласие от всички ресорни комисии към местния парламент. Съветниците от комисията по обществен ред и сигурност дадоха своя положителен вот. Те решиха още на сесия на ОбС да се формира седем членна работна група, която да работи по правилника.

Според Маринов, омбудсманът е политическо лице и е редно мандатът му да е едновременно с този на Общинския съвет. Според него, общественият посредник трябва да е с висше образование и да има поне 10 години трудов стаж. Местният парламент ще трябва да му осигури и заплата. Като аналог бе посочено, че възнаграждението на националния омбудсман е 90% от президентската заплата.

Това е вторият опит Варна да има свой омбудсман. През 2008 година подобна идея лансираха и ГЕРБ. Тогава те внесоха правилник за работата на обществения защитник при тогавашния председател на ОбС. Документът обаче така и не видя бял свят. Други градове, като София Бургас и Силистра имат обществени защитници още от 2006-2007 година.

Източник: Днес+


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).