Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Въглеродно“ състезание събира ученици във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 13.05.2011Коментари (0)547
Над 70 ученици на възраст от 8 до 14 години ще се конкурират с проекти на тема "Да направим училището си CO2OL" на състезание във Варна на 14 май. Представители на училища от Варна, Русе, Добрич, Каварна и Белослав ще представят идеите си за енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене, с които искат да покажат, че в България е възможно училище с нулеви въглеродни емисии.

Като първа стъпка по пътя към CO2OL учениците са изчислили сами въглеродния отпечатък на училището си след собствени проучвания и събиране на информация от директора, счетоводителя и училищния персонал. Повечето не са стрели дотук, а са направили училищна стратегия и са започнали кампании и конкретни действия за намаляване на въглеродния отпечатък на училището си. "Това ме тревожи... А теб?" е името на един от състезаващите се проекти, които синтезират ученическите усилия за отговорно отношение към природата и енергийните ресурси.

Учениците не само дават идеи и дори изискват от училищното ръководство ремонти за енергийна ефективност, но и сами действат - определили са отговорници за затварянето на вратите и гасене на осветлението след часовете, за проветряването на въздуха, тъй като вече знаят, че чистият въздух се топли по-лесно и така се пести енергия и дори...за по-малко тичане в междучасията, за да произвеждат по-малко въглеродни емисии. Друг проект е свързан с кампанията "Аз не ям боклуци", с която децата обръщат внимание не само върху здравословната храна, но и върху ползата от намаляването на вредните газове. Други обръщат внимание на боклука: изложбата "Боклукът е провалът на въображението" с предмети, изработени от ученици с отпадъчни материали, както и инициативата на ученици от друго училище да украсят коледното си дърво с играчки, направени от отпадъци. В името на антивъглеродната кауза други ученици са се превърнали в режисьори и актьори с филма си "Енергия без въглероден диоксид", в който главните герои Вятърко, Електричко, Фотоник, Капчо представят на достъпен език представя предимствата на възобновяемата енергия и дават лесно изпълними практически съвети как да се пести енергия.

"Да направим училището си CO2OL" е част от проекта "Въглеродни детективи Европа", в който участват ученици от още девет европейски държави: Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва. Проектът, който започна през юни 2009 г. и ще продължи до май 2012 г., се осъществява в България от фондация "ТАЙМ-Екопроекти" с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и с финансовата подкрепа на програмата на Европейската комисия "Интелигентна енергия".

Ученическото състезание за CO2OL проекти започва в 10 часа, на 14 май 2011, събота, в сградата на Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: