Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вълнуващо откриване с важни гости на "Алея на книгата" във Варна 
Автор: Екип Varna24.bg 19:06 / 03.08.2024Коментари (0)3248
На 2 август в Морската градина във Варна се състоя официалното откриване на 15-ото издание на "Алея на книгата“ в града. Водещ на събитието беше известният български актьор Христо Гърбов, а официални гости бяха представителите на Община Варна, Район "Одесос“ и областната управа, писатели, издателства, варненци и гости на града. Преди официалния старт на събитието жителите и гостите на Варна можеха да се насладят на вълшебната атмосфера, създадена с талант, майсторство и финес от музикалния квартет "Форте“.

"Алея на книгата“ е инициатива на Асоциация "Българска книга“, посветена на повишаването на нивата на четене, с провеждането на изложения на открито в различни градове в страната. Събитието води началото си именно от Варна, където преди 15 години е било и първото ѝ издание.

Специален гост на събитието беше Благомир Коцев, кмет на Община Варна.

"За мен е изключително удоволствие да Ви приветствам по случай 15-ото издание на "Алея на книгата“. Несъмнено Варна има традиции в областта на литературата. Всъщност първото подобно събитие се е случило през далечната 1927 година, на 28 юли, за първи път в България и то точно във Варна. Книжари и учители са създали такова изложение, за да насърчат интереса към четенето. Днес в този формат то се случва вече за 15-а година и е един от важните елементи в културния календар на Варна.“, сподели г-н Коцев пред присъстващите.

Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга“, благодари на ръководството на Община Варна за партньорството в осъществяването на "Алея на книгата“ и през тази година.

"Днес стоим в Морската градина във Варна. Всички се наслаждаваме на нейните дървета, нейната зеленина. По начина по който Антон Новак е носил цвете по цвете и дърво по дърво това, което виждаме тук, аз искам така ние днес да посеем семената на бъдещето, семената на следващото четящо поколение, да възпитаме грамотни деца. Това става, когато всички обединим сили заедно – общината, ние като партньори и всеки един от вас, защото всеки един четящ човек променя средата около себе си. Можем да го направим.“, допълни г-жа Алексиева и заедно с г-н Коцев дадоха официален старт на събитието.

Гости на откриването бяха и Павел Попов, зам.-кмет на Община Варна по култура, духовно развитие, образование, младежки дейности и спорт, Димитър Чутурков, председател на Постоянната комисия по култура и духовно развитие в Общински съвет – Варна и проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на Варна.

Приветствие от името на Емилия Христова, в.и.д. кмет на район "Одесос“ бе прочетено от Даниела Тачева, зам.-кмет на района, който за поредна година е домакин на Алеята.

"Алея на книгата“ във Варна посреща жителите и гостите на града всеки ден между 2 и 11 август включително, от 10:00 ч. до 22:00 ч., на булевард "Сливница" от Севастопол, хотел "Черно море“, до централния вход на Морската градина.

Изложението включва 19 шатри, които представят 57 издателства, сред които над 10 варненски. На сцената на културната програма се провеждат срещи с автори, представяния на нови заглавия и събития за читатели от всички възрасти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: