Въоръжените апаши с къртици в банките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 06.08.2009
1441
Апаши с къртици в банките. Тази версия за трите обира на огромни суми от различни бизнесмени във Варна, Обзор и Стара Загора, проверява МВР. От понеделник до вчера сутринта трима баровци изгоряха с над 250 бона. Бизнесмените нямат нищо общо един с друг. Въпреки това криминалисти подозират, че бандата, извършила обирите, е една и съща. Въпросът е откъде апашите имат информация за големите суми пари, които са били носени в брой, и точния маршрут на автомобилите, които са ги пренасяли. Според криминалистите отговорът е в теча на информация от банкови служители. Разследващите проверяват версия, според която апашите са получили вътрешна информация за сумите, които бизнесмените са пренасяли. И в трите случая откраднатите пари не са били съхранявани кеш, а са теглени от различни банки десет дни преди обирите. Сумите над 5000, които всеки собственик иска да изтегли, се заявяват ден по-рано в банката. Така по веригата информацията за много пари на ръка могат да имат поне няколко души.

Криминалистите не се ангажираха да посочат кои точно служители могат да знаят за пачките, напускащи банката в точно определен ден. Но прецизното изпълнение на операцията не става без вътрешен човек, категорични са те. Така апашите, ударили бизнесмените, са получили информация, че тримата бизнесмени са заявили теглене на големи суми. След това крадците е трябвало само да дебнат служителите на фирмите, които теглят сумите. Точно по този начин в понеделник преоблечени като полицаи бандити извършиха грабеж в центъра на Варна на инкасо на 100 000 лева от фирма, прекарваща сумата с обикновен автомобил и без необходимата охрана. Други 100 000 лева бяха задигнати от супермаркет в Обзор във вторник, след като крадци проникнали в офисните помещения и разбили две каси, в които се намирала сумата. Заради зачестилите обири полицията започва проверки на всички инкасо фирми, които предлагат подобни услуги. Униформените ще следят дали се спазва наредбата на МВР. Според нея автомобилите инкасо трябва да са бронирани, а охраната - въоръжена. От полицията съобщиха, че проверката има за цел превантивен контрол, така че установените нарушения да бъдат премахнати в най-кратки срокове.

Освен това МВР ще проведе информационна кампания, която да намали до минимум престъпленията, извършвани от мними ченгета. В брошурите ще бъде изрично записано, че полицаите от системата не използват калашници при ежедневните си патрули. В останалата част от инструкцията ще бъде подробно описано как работят униформените, как се легитимират и какви проверки извършват.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
06.08.2009 Търсят повече от трима за екшъна във Варна
05.08.2009 Фалшивите ченгета задигнали 200 а не 100 хиляди при въоръжения грабеж
03.08.2009 Няма развитие на случая с откраднатите 100 000 лв. във Варна
03.08.2009 Трафикът във Варна постепенно се "отпушва" след задръстванията покрай въоръжения грабеж
03.08.2009 Кошмарно остава движението в центъра след въоръжения грабеж от тази
сутрин
03.08.2009 Свидетел: Обирът бе като във филм
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).