Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във ВСУ обсъждат нови модели за черноморско сътрудничество
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 22.11.2011Коментари (0)751
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Необходими са нови модели за взаимодействие и сътрудничество за устойчивото развитие на Черноморския регион, които да бъдат разработени от експерти в сферата на политиката и бизнеса. С тези думи днес проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" откри Международната конференция "Стратегии и политики на сътрудничество в Черноморския регион". Събитието се организира във Варна за втора поредна година от висшето училище и Фондация "Конрад Аденауер".

Този форум е изява на единството на академичната, политическата и гражданската отговорност за намиране на общи позиции и единомислие за сътрудничество, а ВСУ "Черноризец Храбър" е готов активно да участва в разработването на нови проекти за бъдещото развитие на региона, допълни в приветствието си проф. Недялкова.

Нека да се научим по-малко да говорим и повече да слушаме тези, от които има какво да научи, заяви Катарина Краликова, наблюдател от Центъра за европейски изследвания в Брюксел. Черноморският регион е неделима част от Европейския съюз. Той активно може и трябва да допринася за утвърждаването на европейските ценности, за развитието на добрите междусъседски отношения и извеждането на най-актуалните приоритети на сътрудничество, допълни в експозето си тя.

Днес форумът беше открита официално в Конферентната зала на хотел "Адмирал" в курортния комплекс "Златни пясъци" и ще продължи до сряда с политически и научно-експертен форум, съобщиха организаторите. За участие в него са поканени близо 100 политици и учени от 8 държави - Франция, Белгия, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция и България, добавиха оттам.

В рамките на политическата сесия днес свои презентации представиха още Патрик Анвроeн - директор на Конференцията на периферните крайморски региони в Европа, Юлиу Бара от Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния и Игор Когут - председател на борда на Агенция за правни инициативи и национален координатор на форум "Гражданско общество" в Украйна.

Новите концепции и акценти в развитието на всеки един от регионите, които изграждат европейския модел на сътрудничество, бяха в центъра на доклада на Патрик Анвроен. Съществуват множество инициативи и мрежи - като Конференцията за периферните крайморски региони (CPMR), например, - които формират отношения и партньорства, изключително важни за развитието на изоставащите региони. Изграждането на социални платформи и социален капитал прави проектите работещи, каза Анвроен.

Той представи новата програма "Васко да Гама" в рамките на Програма "Еразъм", в която Варна има активно присъствие, като транспортен и комуникационен център. "Всяко море има своя стратегия за развитие, но общите цели трябва да ни обединяват", каза в заключение Анвроен.

Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество "Черно море 2007 - 2013" бе акцентът в представянето на Юлиу Бара от румънското Министерство на регионалното развитие и туризма. Той изрази притеснение, че от създаването на програмата през 2008 г. проектите и програмите за развитие сериозно изостават в осемте страни партньорки: Армения, България, Грузия, Гърция, Румъния, Молдова, Турция и Украйна.

Програмата е създадена заради сериозното изоставане на държавите в Черноморския басейн от средното ниво на развитие в Европейския съюз. Икономическите дисбаланси са ясно изразени, което налага много по-динамично реализиране на мрежи за изследване на проблемите в региона и намиране на практически решения, заяви Бара. Ние не трябва да разчитаме само на общоевропейските програми за развитие, но и да предлагаме и реализираме ефективни локални стратегии, допълни той.

Предизвикателство, но също така и възможност за Черноморския регион е да докаже на международната сцена, че има капацитет да бъде полезен участник и партньор в общото европейско развитие, каза председателят на борда на Агенцията за правни инициативи и национален координатор на форум "Гражданско общество" в Украйна Игор Когут. Неговата презентация бе демонстирана в рамките на панела: "Потенциал за сътрудничество и синергия".

Инициативите и мрежите от неправителствени организации могат да създадат трайна институционална рамка за подкрепа на интеграцията на тези области, както и за подобряване на отношенията с ЕС в контекста на разширяването, подчерта Когут. В този контекст ние разглеждаме необходимостта от разработване на интегрирана стратегия за Черно море в непосредствено бъдеще, заедно с измерението на Източното партньорство, като необходимо условие за тяхното икономическо и социално развитие, каза още Игор Когут. Според него тази цел може да се постигне и да донесе конкретни резултати само с прилагане на всеобхватен и глобален подход за междурегионално развитие и координация на политиките.

Конференцията продължава с научно-експертен форум, на който учените ще предложат свои разработки относно черноморското сътрудничество и източните политики на ЕС. В края на конференцията ще бъде приет документ за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в Черноморския регион.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: